Türkiye’de hayvan hakları: Evcil hayvan öldürene 4 yıla kadar hapis

Türkiye’de Hayvan Koruma Kanununa 4 Temmuz 2021 tarihinde yeni düzenlemeler getirildi. Yasadaki düzenlemeler, hayvanseverler tarafından pek tatmin edici bulunmasa da hayvan haklarına önemli ölçüde katkı sağladı. Yeni yasa özetle şöyle düzenlendi:

Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.
Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.
‘’Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayan, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan vücutlarına müdahalelerde bulunan, kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtan, tıbbi gerekçeler hariç hayvanlara veya onların ana karnındaki yavrularına veya yumurtalarına zarar verebilecek (havyar üretimi hariç) suni müdahaleler yapan, yabancı maddeler veren, hasta ve ileri düzeyde gebe olan anne hayvanları çalıştıran, sigara alkollü içki ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan yiyecek ve içecekler verenlere 5 bin 500 lira para cezası uygulanacak.

AVRUPA’DA HAYVANLARA EN ÇOK ÖNEM VEREN ÜLKELER:

AVUSTURYA: HAYVAN YAŞAMININ ÖNEMİ,İNSAN YAŞAMININ ÖNEMİNE EŞİT
Dünya’da hayvanlara en çok önem veren ülkelerin başında Avusturya geliyor. Bu ülkede hayvan yaşamının önemi insan yaşamının önemine eşit kılınıyor.(2004 yasası) Avusturya tüm dünya’da hayvan yaşamı için en ideal ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Avusturya’da hayvanları koruma yasası, hayvanların korunması ve refahının insanlığa eşit bir değerde tutulması gerektiği herkesçe biliniyor. Avrupa’nın en sertlerinden biri olan ‘’Hayvanlara zulümle mücadele yasası’’, evcil hayvan sahiplerinin köpeklerinin kulaklarını veya kuyruklarını kesmelerini yasaklıyor. Çiftçileri tavuklarını kümeslerinden çıkmaya zorluyor ve yavru kedi ve köpeklerin artık evcil hayvan dükkanlarının vitrinlerinde terletmemesini öngörüyor.
Yasayı ihlal edenler 2.420 dolar para cezasına çarptırılıyor ve aşırı zulüm durumlarında 18.160 dolara kadar para cezası veriliyor. Üstelik hayvanlarına da yetkililer tarafından el konuluyor.

İSVİÇRE: HAYVANLARIN HAYSİYETİNİ KORUYAN İLK ÜLKE
İsviçre, hayvanların ‘’haysiyetini’’ koruma hükmüne sahip ilk ülke konumunda. İsviçre, hayvanların yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda Avrupa’da liderdir.1992 yılında İsviçre, hayvanların haysiyetinin korunmasını garanti eden bir hükümle hayvanları anayasal olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Hayvanların haysiyetini aşağılayan faaliyetler bu ülkede yasaktır. İsviçre hükümeti ayrıca, bazı hayvanları ‘’sosyal hayvanlar’’ olarak tanır ve çiftler halinde tutulmalarını emreder. Bir köpeğin havlamasını durdurmak da burada yasadışı kabul edilir ve evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarına bakmayı öğrenmek için kurslara katılmaları gerekir.

İNGİLTERE: 51 HAFTALIK HAPİS CEZASI
İngiltere’nin ‘’Hayvan refahı’’ yasası, hayvanlara karşı zulüm ve ihmal nedeniyle 51 haftalık hapis cezasını öngörmektedir. İngiltere’nin hayvan refahı yasası, hem zulmü hem de ihmali konusunda daha katı cezalar uygulamaktadır. Cezalar arasında evcil hayvan sahibi olmaktan ömür boyu men edilmek, 51 haftalık maksimum hapis cezası ve 20.000 sterlin’e varan para cezaları yer almakta.

ALMANYA: AB’DE HAYVANLARA ANAYASAL KORUMA SAĞLAYAN İLK ÜLKE

Almanya’da hayvanlar anayasal güvence altındadır. Alman anayasasında hayvanlarla ilgili şu madde dikkat çekmektedir. ‘’Devlet ,gelecek nesillerin yararına, yaşamın ve hayvanların doğal temellerini koruma sorumluluğunu üstlenir.’’ Almanya böylelikle Avrupa Birliği’nde hayvanlara anayasal koruma sağlayan ilk ülkedir.

HOLLANDA: 3 YILA KADAR HAPİS

Hollanda, deneylerde ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde maymunların kullanılmasını yasaklamaktadır.
Hayvan Refah Yasası, evcil ve sokak hayvanlarının dışında ayrıca, çiftlik hayvanlarının bakım hükümlerini de kapsamaktadır. Deneyler için maymunların kullanılması ve kozmetiklerin hayvanlar üzerinde denenmesi AB hayvan Refahı Kuralları uyarınca yasaklanmıştır. Bu ülkede sadece hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele eden 250 kişilik bir polis ekibi görevlendirilmiş bulunulmaktadır. Bu sayının 800’e çıkarılması hedeflenmektedir. Hayvanlara şiddet ve tecavüz 3 yıla kadar hapis ve 20 bin euroya kadar para cezası öngörmektedir.


İSVEÇ: İHMAL HALİNDE HAYVAN ELİNİZDEN ALINIR

İsveç, hem vahşi hem de evcil hayvanlara yasal koruma sağlayan bir ülkedir. İsveç’te hayvanlar, diğer ülkelere kıyasla daha çok zengin ortamda yaşamaktadır. Sığır ve domuzlar samanla beslenmeli ve süt hayvanları yaz aylarında otlatmaya çıkarılmalarına izin verilmektedir. Hayvan Yasasında, kötü muameleye 2 yıl hapis hükmü vardır. Hayvan sahiplenme şartları sıkı kurallara bağlanmıştır. Kediniz varsa günde en az iki defa onunla ilgilenilmesi hükmü getirilmiştir. Köpek günde iki kez dışarı çıkarılmalıdır. Hayvanlarınızı asla kafeste bekletemezsiniz. Evcil hayvanını ihmal durumunda hayvan elinizden alınıyor.

DANİMARKA: CANLI HAYVAN KESMEK YASAKTIR

Danimarka’da Hayvan Koruma Yasaları,Hayvanların canlı kesilmesini yasaklamaktadır. Bu ülkenin Gıda Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı,yayınladığı bir yönetmelikle, hayvanların kesilmeden önce bayıltılmaları gerektiğini vurgulamaktadır.Bu uygulama Müslüman ve Yahudi kesimi tarafından tepkiyle karşılandı.Müslümanlar bu uyugulamayı ‘’helal kesim kuralları’’ na aykırı olduğunu iddia etti.Bakanlık yaptığı açıklamada ‘’Hayvanların haklarının inançlardan önce geldiğini’’ belirtti.

FRANSA: HAYVANI SOKAĞA TERK ETMEK İŞKENCEYLE EŞDEĞER

Fransa’da daha önce hayvanlar ‘’mal’’ statüsündeydi. Ancak, 2015 yılında çıkan bir yasayla evcil hayvanlar ‘’hassas canlılar’’ olarak tanımlandı. Hayvanlara karşı işlenen suçların cezası ağırlaştırıldı. Evcil hayvanı sokağa terk etmek işkence suçuyla eşdeğer sayıldı. Sivil toplum örgütleri, hayvan haklarına ilişkin yasa tasarısının referanduma sunulması için çalışmalarını hızlandırdı. Hayvanlar için Referandum kampanyası tarafından lanse edilen tasarının metni, hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan 6 tekliften oluşuyor:
-Kafeslerde hayvan yetiştirmenin yasaklanması
-Kürk hayvancılığının yasaklanması
-Kapalı alanlarda toplu hayvan yetiştiriciliğinin sonlandırılması
-Atlı ve av köpekleriyle yapılan avcılığın, eşeleme avcılığının (toprağı kazarak altında yaşayan hayvanları avlama) ve geleneksel avcılığın yasaklanması
-Vahşi hayvan gösterilerinin yasaklanması
-Hayvanlı deneylerin sonlandırılması.

İSPANYA: İNSANLARLA AYNI HAKLARA SAHİPLER

İspanya’da evcil kedi ve köpeklere insanların sahip olduğu haklar tanındı. Ülkenin 330 bin nufuslu ‘’Trigueros del Valle’’ kasabasında evcil kedi ve köpekler, insanların sahip olduğu haklara kavuştu.Independent’ta yer alan bir habere göre, kentteki evcil kedi ve köpekler ‘’insan olmayan sakinler’’ olarak kabul edilecek. Hayvan hakları savunucuları kararı sevinçle karşıladı. Hayvanlara karşı işlenen suçların cezaları bölgelere göre değişiyor.Katalonya bölgesinde asırlardan beri yapılan boğa güreşleri yasaklandı. Endülüs bölgesinde hayvana karşı işlenen suça öngörülen en ağır para cezası uygulanıyor.Bu miktar 90.000 euroya kadar çıkabiliyor.

HONG KONG: 200.000 DOLAR CEZA

Hong Kong’da hayvanları koruma yasaları ihlal edildiğinde 200.000 Hong Kong doları para cexası kesilmekte.Bu ülkede hayvan refahı yasaları gıda hayvanlarının,evcil hayvanların ve laboratuar hayvanlarının refahını kapsamaktadır. Hayvan yasası ihlalleri, Zulüm,taciz,ihmal ve uygunsuz taşıma ile kavgaya sürme şeklinde değerlendirmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir