Deyimlere, hikayelere, çizgi film ve animasyonlara dahi konu olan kedi köpek anlaşmazlığı herkesin bildiği üzere çok sık karşılaşılan bir durumdur. Önünden bir kedi geçmesi halinde saldırgan davranışlar sergileyen, kovalayan ve hatta öldüren köpeklerin bu davranışlarının altında pek çok neden bulunmaktadır.
Sevimli pet taksi’nin derlediği bilgilere göre, mimiklerin yanlış anlaşılması, farklı ifade şekilleri, kökenler ve bundan kaynaklanan içgüdüler gibi pek çok neden bu davranışın altında yatan ve saldırganlığa iten nedenlerdir. Bilim dünyasında tartışmalar yaratan bu durumun asıl mantığını kavramak ve bu doğal davranışı daha iyi anlamak için belirtilen nedenlere detaylı bir şekilde bakmak faydalı olacaktır.
Kökensel Etmenlerden Kaynaklanan Saldırma Eğilimi
Evrimsel süreç içerisinde yapılan incelemelerde bir türün ilk olarak atasına bakılır. Var olan içgüdüsel davranışların çoğunun da bu kökenden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu noktada köpeklerin atalarının kurtlar olması dikkat çekici olmaktadır. Bilindiği üzere kurtlar, sürü halinde gezmeyi sever ve oldukça saldırgan hayvanlardır. Özellikle de kendilerinden daha küçük boyutlara sahip canlılara saldırıp öldürme eğiliminde oldukları bilinmektedir. Bu nedenle de köpekler neden kedilere saldırır sorusunun bir cevabı olarak atalardan gelen içgüdüsel saldırma ve kovalama eğilimi verilebilmektedir.
Beden Dilinden Kaynaklanan Saldırma Eğilimi
Bildiğimiz üzere hayvanların türlerine özgü olarak farklı iletişim yöntemleri vardır. Hayvansal mimikler olarak da adlandırılabilecek olan bu özellikler birbirleriyle kurdukları iletişimin yanı sıra diğer türlere dair davranış değişikliğinde bulunmalarına da sebebiyet verebilmektedir. Bu sayede avlanabilmekte ve av olmaktan kurtulabilmektedirler. Örneğin bir köpeğin kuyruğunu sallaması, onun bulunduğu durumdan keyif aldığı, mutlu olduğu ve sevilmek istediği anlamına gelmektedir. Ancak; kedilerin kuyruğunu sallaması saldırı yapma eğiliminde olduğunu gösterir. Dolayısıyla köpekler neden kedilere saldırır noktasında bir neden olarak görebilmektedirler.
Salgılanan Hormonal Kokulardan Kaynaklanan Saldırma Eğilimi
Aynı insanlar gibi, hayvanların da sinir sitemleri hormonlar tarafından kontrol altına alınmaktadır. Hatta, hayvanlar için hem hayatta kalma hem de çiftleşerek soylarını devam ettirebilme noktasında hormonların ve bu nedenle saldıkları kokuların önemi büyüktür. Bilim dünyasında tartışılan argümanlardan biri de kedilerin salgıladıkları hormonal bir kokunun köpekler üzerinde rahatsızlık ve tedirginliğe neden olduğu ve bu nedenle de ciddi bir saldırma eğilimi gösterdiği yönündedir.Elbette bu argüman, kökensel olarak atalarından gelen içgüdülerin de kokunun kötü algılanmasının sebeplerinden biri olduğu tezini savunmaktadır.
İnsanların Yönlendirmesinden Kaynaklanan Saldırma Eğilimi
Kedi ve köpeklerin birbiriyle anlaşamadıkları herkes tarafından bilinmekte; hatta “kedi köpek gibi kavga etmek” deyimi bile günlük hayatta sıklıkla kullanılmaktadır. Bu noktada, kötü niyetli insanlar tarafından hem evcil hayvanlarına hem de sokak köpeklerine kedileri kovalaması ve saldırması doğrultusunda komutlar verilebilmektedir. Komut öğrenme ve uygulama konusunda oldukça iyi olan köpekler de bu durumu bir davranış haline getirebilmekte ve ne yazık ki köpekler neden kedilere saldırır sorusunun cevaplarından biri de insanların yanlış yönlendirmesi olmaktadır.
Köpeklerin Kedilere Saldırması Engellenebilir mi?
Pek çok hayvan sever evinde kedi ve köpeği bir arada besleyebilmekte ve herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Bu noktada köpeklerin kedilere saldırmaları engellenebilir ifadesi tartışılmaktadır. Bu noktada dikkatli ve özenli bir eğitimin önemi büyüktür. İlk karşılaşmalarından itibaren kediye yapacağı herhangi bir durumda durması ve yapmaması doğrultusunda verilecek olan kesin komutlar sonucunda saldırma eğiliminde azalma görülmekte ve hatta bir süre sonra kediyi sahiplenip korumaya başladığı gözlenmektedir. Ev ortamı dışında sokak kedilerine saldırmalarını önlemek için de köpeklerin mutlaka tasma ile gezdirilmesi önemlidir. Aynı komut verme eğilimi düzenli şekilde devam ettirilip taviz verilmediği takdirde köpeğin de saldırma eğilimi ciddi ölçüde azalacaktır.