Yapılan bir çok araştırma ve gözlemler gösteriyor ki hayvan sevgisi, çocukların sosyal, duygusal alanlardaki gelişmelerini ve sosyal becerilerini önemli ölçüde olumlu yönde etkilemektedir. Bunlardan bazıları yardımseverlik, sorumluluk bilinci, paylaşma, özgüven ve empati becerileridir.
Psikolog Prof.Dr. Remzi Oto, Hayvan sevgisinin çocukluk çağından itibaren aşılanmasının çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. Hayvanları sevme ve koruma bilincinin birçok konuda olduğu gibi çocukluktan itibaren edinmenin yetişkinlik dönemine uzanan kalıcı bir etkiye sahip olacağını belirten Oto şu değerlendirmeyi yaptı:
‘’ Hayvanlar da bizlerin doğa arkadaşlarıdır. Bu dünyayı onlarla birlikte paylaşmaktayız. Hayvanları seven, onların bakımı ve korunmasıyla ilgili görev alan çocuklarda bu görevi ve sorumluluğu gerçekleştirdiği zaman (başardım) mesajı uyanır ve onlarda öz güven gelişimini destekler. Hayvan dostlarımızın ihtiyaçlarını gideren onlara yardım eden çocuklarımızda merhamet duygusu, yardım etme ve paylaşma becerileri gelişir. Hayvan sevgisi ve koruma bilinci aynı zamanda doğayı koruma bilincinin yerleşmesinde de büyük ölçüde yardımcı olur. ‘’
Bu arada çocuklara hayvan sevgisi ve koruma bilinci aşılanırken bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiği de vurgulandı. Örneğin bir cocuğun bir hayvanı sahiplenmek istediği takdirde o hayvanın oyuncak olmadığını, canlı olduğunu ve bazı ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğinin anlatılmasının önemli bir faktör olduğu belirtildi.
Uzman Psikolojik Danışman Begüm Ayyıldız ise, yayınladığı bir makalede hayvanlarla çocukları asla korkutmamak gerektiğini belirterek ‘’ eğer hayvan fobimiz varsa bu konuda bir uzmandan destek alarak sorunu çözebilirsek fobimizin çocuğumuza bulaşmasını da önleyebilmiş oluruz ‘’ diye belirtti.