Hayvanlar Allah’ın Bize Emanetidir

Sevgi EKMEKÇİLER

DİHAYKO Başkanı


Soğuk ve kar yağışı tüm hızıyla devam ediyor. Doğadaki hayvanlar bu çetin kış şartlarında yaşam mücadelesi veriyor. Biz hayvan korumacılar olarak hayvanları beslemekte güçlük çekiyoruz. Ekonomik koşullar nedeniyle mama gönderen hayvansever sayısı da azalınca doğadaki hayvanlar ciddi yiyecek sıkıntısı çekmeye başladı.
Hayvanlar da üşüyor, acıkıyor. Özellikle aç olduklarında daha çok üşürler ve hatta soğuktan donup ölenleri bile oluyor.
Biz tüm insanlardan ve yetkili kurumlardan hayvanların hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmalarını istiyoruz.
Bunun için:
-Arabaların motorlarına veya tekerlek üstlerine girip ısınmaya çalışan kediler olabilir. Özellikle yavru kediler arabaların motorlarına giriyorlar, araba çalıştırıldığında da hayvanlar parçalanarak ölüyor. Arabanızı çalıştırmadan önce arabanızı kontrol edin, kaportanıza vurun ondan sonra arabanızı çalıştırın. Sıkışmış bir kedi görürseniz çıkarmaya çalışın, çıkaramıyorsanız yetkili kurumlardan yardım isteyin.
-Ağaçlara kuşlar için bayat ekmeklerinizi asın, ekmek ağaçları oluştun. Pencere kenarlarına ekmek kırıntıları veya kuşların yiyebileceği yemekler bırakın.
-Yaralı, hasta ve zor durumda gördüğünüz hayvanları belediyelere veya sivil toplum kuruluşlarına hemen haber verin.
-Hayvanlar için müsait yerlere içine girip barınabilecekleri yuvalar yapın.
-Apartmanlarınızın, evlerinizin bodrumlarını en azından bu soğuk kış günlerinde hayvanların girip sığınmaları için açık bırakın.
-Apartmanlarınızın, evlerinizin bir köşesine veya uygun gördüğünüz yerlere hayvanlar için sofralarınızdan artan yemeklerinizi bırakın.
-Ben hayvanları sevmiyorum, onlara bakmıyorum bana ne diyorsanız en azından hayvanlara bakan, yemek bırakan kişilere engel olmayın.
-Uygun yerlere su kapları koyun ve bu su kaplarını sık sık kontrol edin, sularını yenileyin. Suyun donmaması için içine biraz zeytinyağı damlatın.
-Barınaklara mutlaka gidin, oradaki hayvanları da unutmayın. Barınaklara evlerinizde kullanmadığınız eski battaniye, yorgan, minder gibi eşyalarınızı götürün. İmkanınız varsa ısıtıcı ve mama bağışında bulunun.
-Ben hayvanları seviyorum, onlar için bir şeyler yapmak istiyorum ama hiç vaktim yok diyorsanız, bu konuda çalışan sivil toplum örgütlerine veya gönüllülere mama alıp verin, emin olun ki onlar sizin yerinize sokak hayvanlarını besleyeceklerdir.
-Belediyelerden parklara, bahçelere kedi evleri yapmasını, beslenme odakları kurmasını istiyoruz. Kurulan beslenme ve su odaklarını sık sık denetlemelerini ve içlerine sürekli mama bırakmalarını talep ediyoruz.
-Doğada yaşayan ve kış aylarında zor durumda kalan yaban hayvanları için orman su işleri müdürlüklerinin yem bırakmasını istiyoruz.
-Aç kalıp köylere, kasabalara hatta şehirlere yemek bulmak için inen yaban hayvanlarını öldürmeyin, onları orman su işleri müdürlüklerine veya en yakın yetkili birime bildirin, onların zor durumlarından yararlanmayın.
-Hayvan hakları için çalışan sivil toplum örgütlerine ve gönüllülere her konuda destek olun.
Özellikle belediyelere seslenmek istiyorum, hayvanları yaşadıkları yerlerden alıp dağlara, şehir dışlarına, ormanlara, kısaca yaşayamayacakları yerlere atmayın. Şunu unutmayın ki hayvanlar, Allah’ın bizlere emanetleridir. Onlara sahip çıkalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir