Sokak Hayvanları Sorununun Tek Çözümü Kısırlaştırma

Türkiye’de sokak hayvanları sorunu her geçen gün ciddi boyutlara ulaşıyor. Sokaklarda başıboş dolaşan köpekler zaman zaman istenmeyen olaylara neden oluyor. Uzmanlar, Türkiye’de sokak hayvanları sorununun ciddi bir kısırlaştırma projesiyle ancak çözüme kavuşabileceği görüşünde birleşiyor.

Uzmanlar, İstanbul’da sokak hayvanı popülasyonunun oldukça fazla olduğunu, bu sayının her geçen yıl daha da arttığını belirtiyor. Yurt genelinde Belediyelerin ciddi kısırlaştırma projeleriyle sorunun üstesinden gelebileceğini söyleyen Uzmanlar, Şöyle konuştu:

‘’Sokak hayvanları sorununu kısırlaştırma projeleriyle çözen bir çok ülke var Bunların başında Fransa gelmekte. Fransa ‘da her yıl sokaklardan 100 bin hayvan toplanmakta, kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra 800 barınakta ağırlanmakta. Yaklaşık 7.5 milyonu köpek olmak üzere 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa’da ana kara topraklarında sürü halinde gezen başıboş köpeklere rastlanmıyor. Oysa ülkemizde başıboş dolaşan köpek sürüleri zaman zaman istenmeyen saldırı olaylarını da gerçekleştirebiliyor.’’

Sokak köpekleri sorunu çözümünün ciddi kısırlaştırma projesinden geçtiğini belirten uzmanlar, bu konuda belediyelere büyük iş düştüğünü kaydetti.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ise, sokak hayvanlarına yönelik tek kalıcı çözümün kısırlaştırma olduğu görüşüne katıldığını belirterek, ‘’Barınak, ciddi bir çözüm değil. Kısırlaştırma, bu işin olmazsa olmazı. Kısırlaştırmaya çok ciddi bir bütçe ayrılmalı. Bakanlık, belediyeler, Türk Veteriner Hekimler Birliği taşın altına ellerini koymalı.’’ dedi. Köse AA ya yaptığı açıklamada şunları konuştu:

‘BARINAK MALİYETİ AZ DEĞİL’

– Barınak kurmanın bir sürü sakıncası var. Birincisi, hayvanlar arasında yayılan salgınların önüne geçemeyiz. Ayrıca barınak maliyeti az değil. Hayvanlar doğru beslenemiyor. Temizlik, dezenfekte konularına dikkat edilmiyor. Hayvanlar birbirlerine zarar verecek noktaya geliyor. Barınak, ciddi bir çözüm değil.

– Kısırlaştırma, bu işin olmazsa olmazı. Kısırlaştırmaya çok ciddi bir bütçe ayrılmalı. Büyükşehir belediyelerinde veteriner işleri daire başkanlıkları kurulmalıdır. Türkiye, kuduz riskli ülkeler sınıfına alındı. İngiltere, Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını sokak köpekleri konusunda uyarıyor. Bu duruma düşmemeliyiz.

– Bakanlık, belediyeler, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi bir araya gelmeli ve büyük bir kısırlaştırma çalışması yapılmalı. Yoksa bu sorunun önüne geçmemiz mümkün değil. 50 bine yakın veteriner hekim bu projenin içerisinde olmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir