Ortadoğu’nun En Modern Barınağı Törenle Açıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince 17 dönümlük alan üzerinde kurulan ve Ortadoğu’nun en moderni olduğu belirtilen Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi törenle hizmete açıldı.Merkezde, 51 köpek kulübesi, ameliyathane, laboratuar, röntgen ve ultrasyon odaları, kedi evleri, idari bina ve büyükbaş hayvan barınakları bulunuyor.Bakım Merkezinde, 3 veteriner hekim, 3 sağlık teknikeri, 9 yardımcı personel 5 araç ve mobil kısırlaştırma aracı ile hizmet verecek. Açılışa davet edilmeyen HAYTAP ve DİHAYKO Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler,hayvan korumacılarının dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Devegeçidi mevkiinde bulunan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, soğuk bir kış gününde Can Dostlara sıcak bir yuva açtıklarını söyledi.

Şehirlerde sadece insanların yaşamadığını ifade eden Karaloğlu, şöyle konuştu: “Artık şehirlerde sadece biz yokuz. Şehirleri ortak kullandığımız farklı canlılar da var, Can dostlarımız var. Onlarla ilgili yeni tesisler inşa etmek, onlarla ilgili bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri kurmak da belediyeler olarak bizim görevimiz.”

Tesis Diyarbakır ve çevresindeki sokak hayvanlarına hizmet verecek

Karaloğlu, daha önce var olan bakımevinin koşullarının kötü olduğunu, hayvanseverlerin sürekli şikayet ettiğini hatırlatarak var olan yapıyı tamamen yıkarak yerine modern Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni oluşturduklarını belirtti.

Tesisin Diyarbakır ve çevresinde bakıma, rehabilitasyona, sağlık müdahalesine ihtiyacı olan hayvanlar için inşa edildiğini kaydeden Vali Münir Karaloğlu şunları kaydetti:

“Vatandaşımızda şöyle bir algı var, sokaktaki başıboş hayvanlar toplansın bir merkezde bakılsın. Bu insani olarak da hayvan hakları açısından da doğru değil, mümkün de değil. Bizim burada yapacağımız şey, bakıma ihtiyacı olan hayvanların bakımını üstlenmek, onları rehabilite etmek, ameliyata ihtiyacı varsa onu yapmak. Yaralı ise onun tedavisini gerçekleştirmek.Yeni doğum yapmışsa, doğum yapan hayvanı ve yavrularını burada belli bir müddet bakımlarını sağlamak maksadıyla bu tesis oluşturuldu.”

Vatandaşlarımızın sahiplenme yapabilecekleri sistemi oluşturacağız

Tesisin son sistem modern cihazlarla donatıldığını anlatan Karaloğlu, içerisinde ameliyathane, laboratuvar, röntgen ünitesi ve hayvan evlerinin bulunduğunu aktardı.

Karaloğlu, “Tesisimizde halkımızın, çocuklarımızın gelip burada hayvan sevebilecekleri, vatandaşlarımızın sahiplenme yapabilecekleri sistemleri de oluşturacağız bu mekanda. Şehrimize ve bölgemize hizmet etmiş olacak.” dedi.

Hayvanların psikolojisi bozuluyor

Daha sonra konuşan Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, uygun olmayan ortamlarda insanların ev hayvanlarıyla birlikte bir arada yaşamasının önemli sorunlar çıkardığını söyledi. İnsanların belirli bir süreden sonra hayvanlarını sokağa terk ettiğini belirten Eker, “Sonra bunları alıyorlar, sevgi ve şefkat gösterilen hayvanlar bu defa sokağa terk ediliyor. Hayvanın psikolojisi bozuluyor. Özellikle köpeklerin yaradılışı ve psikolojisi itibariyle sevgiye, ilgiye ve şefkate çok ama çok ihtiyacı var. Bir kere alıştırıldıktan sonra terk edilmesi onda derin psikolojik travmalar yaratır. Ve o köpekler sokaklara terk edildiklerinde bu defa toplum ve şehir için birer soruna dönüşür” diye konuştu.

 DİHAYKO Başkanı: Davet edilmedim

Bu arada Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır temsilcisi Ve Kısa adı DİHAYKO olan Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler, açılışa davet edilmeği için belediye görevlilerine tepki gösterdi.

Haytap ve Dihayko Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler açılışa davet edilmemesine tepki gösterdi

Patievreni.com sitesine konuşan Ekmekçiler,”25 yıla yakın bir süredir Diyarbakır ve Çevresindeki hayvanları besleme ve tedavilerini sağlama görevi yürütmekteyim. Hiçbir karşılık beklemeden zevkle bu işi yapıyorum. Kentimizde hayvanlar için modern bir tesis açılıyor bizler çağrılmıyoruz. Hayvan korumacıları hiçe sayılıyor. Şimdiye kadar sokak hayvanlarının sorunları konusunda Belediye ve gönüllüler işbirliği içindeydi, dayanışma vardı.Ancak, son bir yıldır belediyle yetkilileri gönüllü hayvan korumacılarıyla aralarına set oluşturdu.” Dedi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Kasım Aydın

Bu arada Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Kasım Aydın, Yeni açılan Hayvan bakım merkezinde Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirtip “ ilk defa merkezimizde mantar ve uyuz’u birbirinden ayırt edebilecek bir tahlil laboratuarı kuruyoruz. Kedi ve köpekler için kendi mamalarımızı üretecek makinaları temin etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda hakkımızda çıkan bazı olumsuz iddiaların yersiz olduğunu defalarca anlatıyoruz. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için önümüzdeki süreçte kentimizdeki hayvan hakları koruyucularıyla bir araya gelmeyi planlıyoruz.  Hayvan hakları söz konusu ise her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız.” diye konuştu

patievreni.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir