Barınaklardan Dost Edinelim…

CANLARA YUVA BULALIM.

Vet.Hek.Remziye COŞAR

Çoğumuz bazen kendi hayatımızın ve sınırlarını belirlediğimiz çevrenin dışındaki yaşantılara kör olabiliyoruz. Kendi yaşam telaşımiz içinde koşuştururken kimi sokaklarda yanımızdan geçip giden başka canların olduğunu farketmiyoruz bile. Belki de farkettiğimiz anlarda da, bu kadar kendimize odaklı yaşadığımız için bu canlıların duygularını değil de bize hissettirdiği duygularla ilgileniyoruz.

Kalbimize hitap edebilmenin yolunu bireysel ve toplumsal estetik kaygılardan geçirip buna hayvan sevgisi diyoruz. Odamıza vazo alır gibi inceleyip satın aldığımız canlıların ticaret amacına dönüştürülmesinden rahatsızlık duymuyoruz. Peki bu sevgi gerçek mi? ‘’Cins hayvan’’ güzellemesi ile çoğunda yarattığımız genetik rahatsızlıkların bilincinde olmadan ya da gözardı ederek satın aldığımız bu ”dostlarımıza” iyilik yapmış hissedebilir miyiz? Ya da bu gerçek bir sevgi ise bir hevesle satın alınıp bir süre sonra da terkedilmiş bu dostlarımızın barınaklardaki sayıları neden azımsanmayacak kadar çok olabilir?

Amaç, bir cana yuva,dost olmaksa barınaklarda bu kadar çok yardıma muhtaç,yuva arayışında olan dostlarımız bizi beklerken satın almaya devam etmemizin asıl amacı kendimizi tatmin etmek gibi duruyor.Peki ne üzerinden?Tek beklentisi sıcak bir yuva,karnının doyması ve başının okşanması olan bu masum canlar üzerinden mi? Barınak ziyaretleri yaptığımızda ya da daha basitiyle artık elimizin altındaki sınırsız bilgi- bilinçlenme kaynağı olan internetten dahi araştırdığımızda,evimizi açmamızı bekleyen yüzlerce dostumuzun sahiplendirilmeye çalıştığını görüyoruz.

Buradan çıkıp damızlık olarak sömürülen annelerin sütten kesilmeden alınıp satılan yavrularının görselleri ile süslenen hayvan ticareti sitelerine tıklamak vicdanen hasarlı bir durumdur. Sahiplenmeyip satın alarak bu canların ticaretlerine, kaçak getirtilmelerinin onlar için yarattığı zor koşullara ve sonrasında terkedilmelerinin artışına katkıda bulunduğumuzu unutmamalıyız. Bir canlıya koruyucu olmak ona yardım etmek istiyorsak bu ticaret döngüsüne destek olmadan sadece şefkatli bir yuva arayan, sevgimize ihtiyaç duyan bir dostumuzu sahiplenmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir