Hayvanlarla Yaşamak…

ÖZ KARDEŞİNİN YERİNİ DOLDURABİLECEK CANLI..

Ramazan PAMUK-

İnsan ve hayvanlar arasındaki ilişki binlerce yıl öncesine dayanan bir süreci kapsamaktadır. Bu ilişkinin en önemli faktörü sevgi ve şefkattir. İnsan hayvanlara ne kadar sevgi ve şefkat gösterirse karşılığını kat be kat geri almaktadır.

Hayvanlar insanları duygusal olarak etkilemeyi başarabilmektedir. Hatta bazı insanlar için hayvanların değeri insanlardan daha  öte bir dereceye varmaktadır. Hayvan sevgisi insanlar için isteyerek gelişmemektedir. Bu duygu, insan bünyesinde kendiliğinde gelişip pekinleşmekte ve öyle bir dereceye varmaktadır ki bağımlılık bile yapmaktadır. Kişi yemez yedirir, gezmez gezdirir hale gelir.

Uzmanlar insanlarla hayvanlar arasında kurulan ilişkiyi öyle bir dereceye vardırır ki, ‘’insanoğlunun öz kardeşinin yerini doldurabilecek canlının hayvan olduğunu’’ belirtir. Psikologlar kendilerine gelen hastalarına evcil hayvan sahiplenmelerini tavsiye etmesi de bu tezi doğrular niteliktedir.

Günümüzde sık sık hayvanlara çeşitli eziyetler, şiddet ve işkenceler uygulandığına tanık olmaktayız. Bu tür yaklaşımda bulunan kişilerin sağlık sorunları içinde oldukları bilinmektedir. Hayvanları bu sorunlu kişilerden uzak tutmak için her ülke kendi kültür anlayışına göre yasalar çıkarmaktadır. Ancak gerçek olan şu ki, cezai uygulama yerine çocukluktan başlayan hayvan sevgisi eğitimi daha çok yarar sağlayacaktır. Yani halk eğitimi bu konunun olmazsa olmazıdır.

Okuduğum bir makalede ‘’istismar, hayvanları yavaş yavaş insanlık aleminden uzaklaştırıyor.’’ diyordu.

Aslına bakarsanız dünyamız insanlara da hayvanlara da yeter ve artar bile. Ancak ne yazık ki, bazı insanlar bu dünya sanki sadece kendileri için yaratılmış, ‘’hayvanlar insanlara sunulan bir nimetmiş gibi’’  bir düşünce içerisinde. Hayvanları istemiyor, dışlıyor ve yok ediyor. Bilmiyorlar ki, bu düşünceleriyle aslında kendilerinin sonunu da hazırlıyorlar.

Gelin sevimli dostlarımızın önündeki engelleri hep birlikte aşalım, onların da içimizden birileri olduğunu kabullenelim ve onlarla gerçek anlamda DOST olalım. Hayvanlarla birlikte mutlu olalım dileklerimle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir