Atatürk’ün Hayvan Sevgisi

Cumhuriyet’ın 100. yılını kutladığımız bu günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayvan sevgisi de gündeme geldi. Atatürk’ün 3 köpeği olduğu bilinse de Atlar, kediler, kuşlar ve daha nice hayvanlara da düşkün olduğu çeşitli yayınlarda söz edilmekte.

Kedici Dergisi’nde, Atatürk’ün yakın arkadaşı Süleyman Asaf İlbey’in hatıralarından derlenen ‘’Atatürk’ün Hayvan Sevgisi’’ şöyle anlatılıyor.

‘’Atatürk’ün kararları ne kadar kesin ve iradesi ne kadar kuvvetliyse his tarafı da o kadar zengindi. Milli mücadeleden sonra, bir gece çok sevdiği bir tayın ruam hastalığına yakalanışını anlattı. Veterinerler taya yaklaşmasını red etmişler ve tayı öldürmek zorunda kalacaklarını bildirmişler. Israr üzerine Atatürk’ün eldiven giyerek tayı okşamasına müsaade edilmiş. Zavallı hayvanı okşarken gözyaşlarını tutamadığını söyleyen Gazi, ‘’ çocuğum olmadığında hikmet ve isabet varmış. Eğer bir evlat kaybetmek felaketine uğrasaydım, kalbim elem ve kedere dayanamazdı’’ demişti.

Atatürk’ün kuşları da çok sevdiğini, güvercinlerinin olmasından, onların uçuşlarını büyük bir hazla izlemesinden anlayabiliyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk köpeklere de düşkündü. Nitekim Bulgaristan Ataşe Militerliğinden dönüşünde ‘’Alp’’ adını verdiği güzel bir köpek getirmişti. Bu köpeği Çanakkale savaşlarında da yanında bulundurmuştu.

Bu arada Atatürk’ün hayatında en önemli hayvan ‘’ Fox’’ adlı köpeğidir. Fox Atatürk Köşkünde el üzerinde tutulan bir köpek olduğu anlatılır. Fox öldüğünde ise, Atatürk’ün günlerce yüzü gülmezmiş ve adı geçtiğinde gözleri acıyla dolarmış.

Gazi Mustafa Kemal’in gönlünde Kedilerin de ayrı bir yeri olduğu söylenir. İstirahat ettiğinde konağında bulundurduğu kedisini de koynuna alarak uyuduğundan söz edilir. Patievreni.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir