İnsanın Kişilik Yapısı Dost Seçiminde Önemli Faktör

Dicle Ünv. Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Remzi Oto, Can Dostların seçiminde insan kişiliğinin önemli faktör oluşturduğunu açıkladı. Oto, ” kedi veya köpek dost edinmek istediğimizde kişiliğimiz hemen devreye giriyor.” dedi. Prof. Oto’nun ”Dost Seçiminde Kişilik başlıklı yazısı şöyle :

”Kişilik önemli bir gösterge…

Gelişimi ve oluşumu uzun bir süreci kapsıyor, genel olarak 18 yaşında tamamlandığı kabul ediliyor.

Olaylara, durumlara, nesnelere verdiğimiz tepkiler, algılarımız, yorumlamalarımız, beklentilerimiz ve SEÇİMLERİMİZ hep bu ÖZELLİĞİMİZ, yani KİŞİLİĞİMİZ  tarafından belirleniyor.

Arkadaş mı, Kedi mi seçeceğiz, dost edineceğiz, hemen devreye giriyor…Bakışı nasıl? Sesi, duruşu etkiliyor mu bizi..Hoşmu, sevecen mi, korkutucumu, tehdit edici mi…

Nasıl bir duygu yarattığını hissetmeden, değerlendirmeden dostumuzu seçemiyoruz değil mi? BU değerlendirmeyi yapan KİŞİLİK yapımızdır.

Kişilik bizi diğerlerinden (diğer kişilerden) ayırd eden davranışsal, duygusal ve düşünsel özelliklerimizin tümüdür. Elbette kalıtsal özelliklerimiz etkili ama, özellikle doğumdan itibaren öğrendiklerimiz, gözlemlediklerimiz, taklitle benimsediklerimiz ve rol modellerimiz çok etkili ve önemli…

Saldırganlığı ödüllendiren bir çevrede (özellikle ailede) saldırganlık bireyin temel özelliği oluyor doğal olarak. Her türlü saldırganlık-davranışsal, psikolojik, duygusal vb. kişinin haz duyduğu özelliği olmaktadır.

Köpek seçiminde de aynı…Her gün basında konu olmuyor mu? Ne olacak? Nasıl çözülecek? Bu cinsi beslemek YASAK olmasına karşın, hala parkta nasıl çocuğa saldırabiliyor/saldırtabiliyor? Kim koruyacak bizi, çocuklarımızı hem de evde bakımı yapılan, sahiplenilen bu köpeklerden…

Yasak dinlemeyen bu sahiplerinden, BU SİLAHLARINI nasıl arındırabileceğiz. Köpeklerini çocuklara, insanlara ya da diğer dostlarımıza saldırtarak bu eylemlerinden haz alan bu kişileri iyi tanımak gerek…

Çünkü bunlar büyük olasılıkla Saldırganlığı ödüllendiren bir çevrede (özellikle ailede) büyümüş ve çocukluğunda sıklıkla şiddet yaşamış (kurban olarak) ya da gözlemiş bireyler olmaktadır. Diğer insanlara ve toplumsal kurallara duyarsız, ilgisiz bu bireylerin temel özelliği saldırganlık oluyor doğal olarak.

Kendi saldırganlık dürtülerini sahiplendikleri köpekleri üzerinden doyuma ulaştıran bu bireyler, doğrudan cezalandırılmaktan da kurtulmuş olmuyorlar mı? Suç köpeğin ya da köpeğin ısırdığı bireyin (çünkü mutlaka kışkırtmıştır diye ifade ederler) dir!!!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir