Veteriner İşleri Müdürü ve 3 Veteriner ”Hayvanlara Kötü Muameleden” 6 Ay Hapis Cezası Aldı

Elazığ Belediyesi Hayvan Barınağı’nda görev yapan biri veteriner işleri müdürü 4 veteriner hakkında ‘’görevi kötüye kullanmak’’ suçundan 6 ay hapis cezası verildi. Bu cezanın emsal teşkil edeceği belirtildi.

Elazığ Belediyesi hayvan barınağında, hayvanların kötü koşullarda kaldığı, büyükbaş hayvanlar için olan ilaçların kedi ve köpeklerde kullanıldığı, hasta ve hasta olmayan hayvanların birlikte tutulduğu, kedilerin birbirini yediği, yemek kaplarının küflü olduğu ve genel olarak pis bir ortamın olması nedeniyle belediye çalışanı dört kişi hakkında soruşturma açılmıştı.

Elazığ Valiliği ilkin soruşturmaya izin vermezken daha sonra gönüllülerin barınaktan görüntüler çekmesi ve somut delil nedeniyle savcılık tarafından soruşturma başlatılmış, daha sonra dava açılmıştı. Davada yargılanan dört sanıktan biri veteriner işleri müdürü diğer üçü ise veteriner hekim.

SAVCI, ÜST SINIRDAN CEZALANDIRMA TALEP ETMİŞTİ

Savcı, hazırlanan iddianamede kasıtlı olarak görevlerini kötüye kullanma, çevrenin kasten kirletilmesi ve kamu görevinin sağladığı nüfuz ile hürriyeti engelleme suçlarından sanıkların en üst sınırdan cezalandırılmasını talep etmişti.

Bu duruşmada tanıklar dinlenirken, savunma tarafı mahkemeye uzman görüşü sundu. Uzman görüşünde kedilerin birbirini yemesinin doğal olduğu iddia edildi.

Kararda görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından sanıklar Vesile T., Fikret G., Kübra Y.Ü., ve Hasan H.D. 6 ay hapıs cezasına çarptırıldı. Kararda iyi hal indirimi de uygulandı ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Emsal Teşkil Edecek

Avukatlar ise üst mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Av. Hacer Gizem Karataş dava ve kararla ilgili şunları söyledi:

“Bu dava şu yüzden önemli, normalde biz kamu kuruluşlarının, belediyelerin hayvanlara yönelik ihlalleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduğumuzda soruşturma izni engeline takılıyoruz.

Burada da valilik ilk başta izin vermedi ama gönüllüler topladıkları görüntülerle karara itiraz ettiler. Somut delil olduğu için valiliğin kararı kaldırıldı. Bu ihlaller birçok bakımevinde devam ediyor.

Sadece bu kadar iyi delil toplanması ve savcının görevini yapması davanın ilerlemesini sağladı. Kesinlikle emsal teşkil edecek bir karar. Aynı zamanda bakımevlerinin ne durumda olduğunu, barınakların hayvanlar için ölüm kampları olduğunu gösteren bir karar.”

Sözcü.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir