Tırtıl Bayramı

Bahar ayları bir çok canlı için coşkunun,sevincin ve uyanış aylarıdır. Çalışkanlığıyla bilinen karıncalardan sonra sürü halinde beslenmeye giden bir canlı türü daha var ki o da tırtıllardır. Havaların ısınmasıyla park, bahçe ve ormanlık alanlarda gözükmeye başlayan tırtılların birbirine kenetlenerek sürü halinde hareket etmeleri ilginç görüntü sergilemektedir.

Fotoğraflar: patievreni.com

”Thaumetopoea pityocampa” olarak bilinen ve bir çeşit güve olan çam kese böceğinin tırtılları Orta Asya, Kuzey Afrika, Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’da yaygın olarak bulunur. Tırtılların vücutlarındaki uzantılar insanlar da dahil olmak üzere memelilerde dokunulduğunda kaşıntı ve kızarıklıklara yol açmaktadır. Bu durumu uzmanlar onların, kendilerini savunma mekanizmalarını devreye sokmalarından kaynaklandığını açıklamaktadırlar.  

Uzmanlar, tırtılların tren vagonları görünümünde birbirlerine kenetlenerek hareket etmelerini karıncaların birlikte hareket etmelerine benzetiyor ve bu durumu şöyle açıklıyor:

‘’ En önde yürüyen tırtıl karnından salgıladığı feromonları yere sürtüyor. Arkadan gelen tırtıllar feromonu tespit ettikleri zaman takibe takılıyor ve aynı şekilde gerideki tırtılında gelmesi için feromon bırakmaya başlıyor. Bir feromon izi ne kadar güçlüyse o kadar fazla sayıda tırtıl konvoya katılıyor.’’

Konvoy davranışının en temel amacı, bir besin bölgesi veya yaşam alanı tespit edildiğinde konvoyun o yöne doğru yönlendirilebilmesidir. Tırtıllar bu şekilde hayatta kalma şansını artırırlar. Beslenme tamamlandıktan sonra yuvalarına dönerlerken de aynı yöntemi kullanırlar. Bugüne kadar 300 ü aşkın tırtılın tek bir konvoyda hareket ettikleri gözlemlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir