Süren: Saldırıların Sorumlusu Hayvanlar Değil, Onları Canavarlaştıran Sahipleridir”

Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Bilal Süren, sokak hayvanlarının yaşadıkları sıkıntıları, çözüm yollarını ve son günlerde yeniden gündeme gelen pitbull saldırılarını değerlendirdi. Süren, “Hepimizi kahreden saldırıların sorumlusu hayvanlar değil, onları canavarlaştıran sahipleri” dedi.

Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (DİHAD) Başkanı Bilal Süren, sokak hayvanları konusunda hepimizin sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Sokak hayvanlarının son günlerde yeniden tatsız olaylarla gündeme geldiğini kaydeden Süren, Hürriyet’ten Umut Kaşan’a verdiği röportajda “Yaşamı ve doğayı savunuyoruz” dedi.

Bilal Süren, “Yaşam alanları kentlerin sokakları olan hiç bir patili dostumuzu yalnız ve kimsesiz bırakmamak, ihtiyaçları doğrultusunda onları koruyup kollamak ve aslında sadece yaşamalarını değil, daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için çabalıyoruz” dedi. Süren, ‘hayvansever’ tanımını olabildiğince kullanmamaya çalıştıklarını, Kendilerini ‘yaşam hakkı savunucuları’ olarak nitelediklerini belirtti:

SOKAĞA TERK EDİP GİDİYORLAR

Sokak hayvanlarının yaşadığı sorunları dile getiren Süren, “Aslında onlar için her şey problem. En büyük sorunları da insanlar olabilir. Bir kere biz insanlar, onların barınma haklarını gasp etmişiz. Oysa bu dünya ortak yaşam alanımız. Birbirimizin yaşam hakkına saygı göstereceğiz. Öteki yok.  Didim’de diğer kıyı kentlerinde olduğu gibi sokağa terk edilen çok fazla evcil hayvan bulunduğunu belirten Süren, şöyle devam etti:

“Bu hayvanlar küçükken tatlı oluyorlar. Küçük, tatlı ve en sevimli bebek hallerinde, yaz tatilinde doğum günü hediyesi, çocuk oyalayıcı olarak sahiplenilen özellikle kedi ve köpeklerin büyümeye başlamalarıyla birlikte zorlaşan sorumluluklarına tahammül gösteremeyen kişiler, onları sokağa terk edip evlerine dönüyor. Sahiplenilen hayvanları büyütmek ve sabırla, sevgiyle eğitmek gerekiyor. Tüyleri döküldü diye, kemiriyor diye, havlıyor diye baş edemedikleri tüm sorumluluklardan kaçmak için de tatil bittiğinde onları sokağa terk ediyorlar. Bundan daha vahşi bir durum yok. Ha öldürdün ha sokağa terk ettin. Artık onun yaşam alanı sokak değil ki. O artık kendini koruyamaz. Bakıma muhtaç büyüdü. Onlar insana bağımlı bir tür.”

MİKORİPÇLER KORUYUCU OLACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda artık sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Süren, vatandaşlık numarası gibi bu mikroçiplerin de bir seri numarası olduğunu ve çipe bağlı bir de pasaport düzenlenerek hayvanların o kişilerin üzerine kaydedildiğini bildirdi. Hayvanlarda derinin altına acısız bir şekilde aşı gibi uygulan ve oldukça ucuz olan bu çiplerle hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan ya da kaybolan hayvanların daha kolay bulunabilmesi ve özellikle bulaşıcı hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasının amaçlandığını vurgulayan Süren, “Mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri 10 bin TL’ye kadar para cezası ödeyecek. Mikroçiplerin onlar için koruyucu olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

PITBULLAR DEĞİL

SAHİPLERİ SORUMLU

Son günlerde bir kez daha gündeme gelen pitbull gibi saldırgan hayvanlarlar konusunda da açıklamalarda bulunan DİHAD Başkanı Bilal Süren, esas suçlunun hayvan sahipleri olduğunu söyledi. Gündem yaratan pitbulların terrier ve bulldog cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan melez bir tür olduğunu ifade eden Süren, şunları konuştu:

 “Bu haberleri duyunca kahroluyorum. Yaşamı savunan bizler için acı verici, çok üzücü hadiseler. Benim de evlatlarım var. Pitbulllar koruma içgüdüsü çok yüksek, özel yaratılmış bir ırk. Bu köpekler sahipleri tarafından uygulanan yanlış beslenme ve yetiştirilme yöntemleri sonucunda saldırgan davranış gösteriyor. Yani pitbulları tehlikeli hale getiren, canavarlaştıran insanlardır, sahipleridir. Ancak yetiştirdiği canavarı kontrol edemeyen bir insan yüzünden sokaklarda yaşayan tüm zavallı hayvanları zaten yetersiz olan barınaklara tıkmak da hayvan haklarına aykırıdır. Zaten ilgili kanuna göre şayet bir pitbull saldırı veya savunma amaçlı kullanılırsa silah olarak tanımlanıyor. Sadece bu şekilde, silah gibi yetiştirilmiş tehlikeli hayvanların değil, sahiplerinin de rehabilitasyona alınmalarını istiyoruz. Nasıl ki bir insan bir suç işlediğinde tüm insanlık cezalandırılmıyorsa, hayvanlar için de bu böyle olmalı.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir