Rehber Köpekler Görme Engellilerin gözleri oluyor

2014 yılında dönemin Türkiye’de görevli İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’ un eşi Maggy Moore ve Av. Nurdeniz Tuncer öncülüğünde kurulan Rehber Köpekler Derneği, görme engelli bireylerin yaşam kalitelerini artırmak ve çevrelerine daha rahat adapte olmalarını sağlamak amacıyla rehber köpekler yetiştiriyor. Yetiştirilen köpekler ise, ücretsiz olarak, görme engellilerin hizmetine sunuluyor.  

Rehber köpeklerin eğitimi çeşitli aşamalardan oluşuyor. İlk aşama, rehber köpek olmaya yapı olarak daha uygun olan türlerden seçilen yavruların 6-8 haftalık erişkinliğe geldiklerinde gönüllü ailelere teslim edilmesiyle başlıyor. İkinci aşamada, yavrular bir veya bir buçuk yıl gönüllü aileler ile kalıyorlar ve eğitimlerinin bir sonraki aşamasına hazır duruma getiriliyorlar. Bu süreçte, köpekleri sahiplenen aileler ile rehber köpek okulları iletişim halinde kalıyorlar ve yavruların ihtiyaçları Rehber Köpekler Derneği tarafından karşılanıyor. Yavrulara eğitimlerinin bir parçası olan temel komutlar, aile yanında kaldıkları süre içinde aile fertleri tarafından öğretiliyor. Eğitimin son aşamasında ise, ailelerden alınan köpekler özel eğitimli rehber köpek eğiticileri ile birlikte eğitiliyorlar. Eğitimi başarı ile tamamlayan köpekler, görme engelli bireylere yol arkadaşlığı yapmaya hazır oluyorlar.  

Derneğin Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tuncer kendini anlatmaya şöyle başlıyor: “Her şey on yaşında müzik dersi alırken notaları müzik defterinin forte aralarına yazamadığımı fark ettiğim zaman başladı. Ve kısa bir süre içinde hayatımda ciddi değişimler meydana geldi. Bakıyordum ve görüyordum ama görüntü, anteni düzgün çalışmayan eski bir televizyon ekranı gibiydi.”  Evet, böyle anlatıyor Sevgili Nurdeniz görme yetisini yitirmeye başladığı ilk günleri… Sonrasını da ben anlatacağım. Karşılaştığı bu olağanüstü durum eğitime çok meraklı bir çocuk olan Nurdeniz’ i hiçbir şekilde yıldıramıyor. Hâkim olan dedesinden etkilenerek henüz sekiz yaşındayken verdiği karardan vaz geçmiyor ve avukat olmayı başarıyor. Yaşadığı hiçbir umutsuzluk onu hayallerinden vazgeçiremiyor. Yıllar içinde görme kaybının giderek artması, çeşitli zorlukların yanında farklı ve güzel başlangıçlara da yol açıyor.  Hürriyet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir