Meksika Kahramanı Proteo Hayatını Kaybetti

Dünya’nın bir çok ülkesindeki depremlerde enkazda canlı arama çalışmalarına katılıp bir çok insanın kurtulmasına yardımcı olan Meksika köpeği Proteo hayatını kaybetti.

Meksika Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Büyük yol arkadaşımız köpeğimiz Proteo’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye’deki kardeşlerimizin aranması ve kurtarılmasında Meksika Delegasyonu’nun bir üyesi olarak görevini yerine getirdin. Kahramanca çalışman için teşekkür ederiz” denildi.

Arama kurtarma çalışmaları sırasında rahatsızlanarak ölen Proteo’ya Meksika ekibi gözyaşlarıyla veda etti.

Proteo’nun eğitmeni Juan Carlos Villeda Marquez, öncelikle Türkiye’nin acısını paylaştıklarını söyledi.

Orduda köpek eğitmeni olarak görev yaptığını, Proteo’nun Meksika’nın yanı sıra Haiti, Guatemala, Ekvador gibi birçok bölgede operasyonlara katıldığını anlatan Marquez, deneyimli arama kurtarma köpeği Proteo için Türkiye’nin son görev yeri olduğunu anlattı.

Proteo’nun görevi boyunca arama kurtarma çalışmalarında birçok insanı kurtardığını belirten Marquez, “Misyonunu tamamlamış oldu. Buraya gelirken onu tecrübesini aktarmak üzere getirmiştik. Buradaki birçok enkazdan canlı çıkarmaya yardımcı oldu. Birçok yer tespiti yaptı. O konuda Proteo değerli bir köpek bizim için, daha çok can dostumuz. Öncelikle can dostumu kaybettim. Çok üzgünüm, gözlerim doluyor. Birçok operasyona beraber katıldık. Her zaman sahaya çıktığımızda birbirimize destek oluyorduk” diye konuştu.

Depremde enkaz altındaki insanlara yardım edip Proteo ile beraber eve dönmeyi hedeflediklerini ancak bunun gerçekleşemediğini ifade eden Marquez, şunları kaydetti:

“Bir köpekten ziyade bizim için bir dost, kurtarıcıydı. Burada da sahaya çıktığımız son gündü. Aynı şekilde beraber sahadan dönmeyi umuyorduk. Uzak bir yerden geldiğimiz için, bunu da göz önünde bulundurmak lazım, iklim şartları bir olmadığı için bundan dolayı bazı sıkıntılar yaşadı. En iyi köpeğimizdi. Son görevden beraber dönemedik. Maalesef onu kaybettik. Kampın bahçesine gömüp tören düzenledik. Üzgünüz”AA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir