Leyleklere Nisan Ayında Kar Sürprizi

Muş’a mart ayının ilk haftası itibarıyla gelen baharın müjdecisi leylekler, lapa lapa yağan karla karşılaştı. Yuvaları karla kaplanan leylekler, ovada yiyecek aradı.

İlkbahar mevsiminin müjdecisi olarak bilinen leylekler, mart ayının ilk haftası itibarıyla Muş’a geldi. Bahar havasının yaşandığı kentte kar etkili oldu. Özellikle Murat ve Karasu nehirlerine yakın yaşam alanlarını tercih eden leyleklerin yuvaları karla kaplandı. Soğuk hava ve yağıştan etkilendikleri gözlenen leyleklerin, yuvalarında sürekli hareket etmesi ve ayak değiştirerek durması dikkat çekti. Leyleklerden bazıları, yuvalarından ayrılarak ovada ve yakınlarındaki köylerde yiyecek aradı.

Telli Turna Doğa Derneği Başkanı Kasım Avci, dün etkili olan karın leyleklere zarar vermeyeceğini düşündüklerini belirterek, ağustos ve eylül aylarında göç ederek Muş’tan ayrılan leylekler, mart ayının ilk haftasından itibaren Muş Ovası’na geri gelmeye başladı. Leylekler, zengin sulak alanlarına sahip olmasından ötürü Muş Ovasını tercih ediyor.

Yuvalarına yerleşerek yaşam süren leylekler, nisan ayında kar sürpriziyle karşılaştılar. Kar yağışının doğaya herhangi bir zararı olmadığı gibi tam tersi olarak daha çok faydası var. Bu durumdan leyleklerin ve diğer göçmen türlerinin herhangi bir zarara uğrayacağını düşünmüyoruz diye konuştu. DHA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir