Kirpileri Ne Kadar Tanıyoruz?

Doğanın sessiz, zararsız bir o  kadar da sevimli canlıları olan kirpileri ne kadar tanıyoruz? Dikenli zırhlarıyla kendilerini düşmanlarına karşı koruyan bu sevimli hayvanlar, canlıların “memeliler” türündendir. Doğada buldukları hemen hemen her şeyi yiyen kirpiler kışa girişte uykuya dalar, ilkbaharın başlangıcında uyanırlar.

Doğadaki bu zararsız hayvanları özellikleriyle kısaca tanıyalım:

Dikenlerinin uzunluğu:

Bir kirpi dikenlerini 30 binden fazla kas kullanarak kontrol edebilir. Dikenlerinin uzunluğunu azaltabilir veya uzatabilir. Bu da onu tehlike hissettiğinde kendini kurumaya almasına neden olur.

Hızlı yüzerler:

Kirpiler şaşırtıcı derecede hızlı yüzücülerdir. Vucutlarının gövde kısmını  havada tutarak suya karşı yüzerler bu durum da onları suyun üzerinde kalmalarını sağlar.

Zararlı böcekleri temizlerler:

Kirpiler etraftaki böceklerini ve zararlıların kontrol altında tutulmasına yardımcı olurlar. Bir kirpi bir gecede yaklaşık 5000 böceği yiyebilir. Bu durum da tarım arazilerinde ve bahçelerde zararlı canlıların kontrol edilmesine yardımcı olur.

Kulakları duyarlıdır:

Kirpilerin dikenlerinin arasında bulunan kulakları oldukça duyarlıdır. Bu çevredeki tehlikeleri veya avlarını tespit etmelerine yardımcı olur.

Ağaçlara tırmanabilirler:

Kirpilerin bazı türleri ağaçlara tırmanma özelliğine sahiptir. Bu yeteneği,  avcılardan kaçmak için yüksek yerlere ulaşmada kullanabilirler.

Kış uykusuna dalarlar:

Soğuk iklimlerde kirpiler kış uykusuna yatarlar. Vucut ısıları düşer, mutabolizmaları yavaşlar. Enerji tasarrufu sağlamak için yağ depolarını kullanırlar.

Farklı renkler:

Kirpiler kahverengi, siyah ve beyaz renkte olabilirler. Renkleri yaşadıkları çevreye ve türlere bağlı olarak değişir.

Çiftleşme dönemi:

Kirpiler genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında çiftleşirler. Erkek kirpiler dişileri etkilemek için çeşitli tıklamalar ve zıplamalar yapar. Bir kirpi bir seferde 3 ila 8 arasında yavru doğurur.

Tek başlarına yaşarlar:

Kirpiler genellikle tek başına yaşar. Diğer kirpilerle sadece çiftleşme döneminde bir araya gelir.

Doğal düşmanları:

Kirpilerin doğal düşmanları arasında tilkiler, baykuşlar ve yılanlar bulunur. Ancak, dikenlerine rağmen bir çok hayvanın kirpileri avladığı bilinmektedir. (Fotoğraflar: patievreni.com)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir