Kediler Kalp Krizi Riskini Azaltıyor, Ruh Sağlığını Geliştiriyor

Birçok insan tarafından dışlanan, yuva, mama ve su kapları atılan hatta şiddete maruz bırakılan kedilerin insanlar ve doğa için sayısız yararları olduğu hergeçen gün bilimsel olarak kanıtlanıyor. Son olarak, Washington State University’den Dr. Patricia Pendry, kedilerin insanlarda kalp krizi riskini azalttığını açıkladı. Britanya’da yapılan bir ankette de kedilerin insanların ruh halini olumlu etkilediği sonucu çıktı.

Dr. Patricia Pendry, insan hayvan etkileşimleri üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:

 “Kedilerin bize verdiği incelikli ve biraz da öngörülemez tepkiler, seçildiğimiz ya da bir kediden tepki geldiğinde ‘özel’ olarak algılandığımız algısını veriyor. Ayrıca, tepkinin ortaya çıkması biraz daha zaman aldığı için, kedinin ne yapacağını bilme arzusuyla büyülendiğimize inanıyorum.”

Pendry, “eylemlerinin doğası ve zamanlaması daha az tahmin edilebilir olduğu için, neredeyse bağımlılık yapıcı bir şekilde büyülenmiş kalabiliriz – kendinizi koparamazsınız çünkü o mırıltı, o özel hareket hemen her an olabilir. Kediler bize ilgi gösterir, yalnızlığımızı giderir, rahatlık, eğlence ve oyun sunar. Şefkat gösterir ve onları sevmek ve kucağımızda tutmak için izin verir, bunun oksitosin salgılattığını ve bunun da bir stres hormonu olan kortizol üretimini baskıladığını biliyoruz. ’’

Bu arada bazı araştırmalarda, yavru kedilerin insan bebekleriyle paylaştığı kocaman gözler, oyuncu davranışlar gibi özellikler nedeniyle kedileri sevimli bulduğumuz öne sürülüyor.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Peki bu sevgi bizim sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Kedilere alerjiniz olmadığı göz önüne alınırsa, kediyle aynı evi paylaşmak, kalp krizinden yaşamınızı yitirme ihtimalinizi azaltıyor. Psikolojik olarak da 2011’de yapılan, Britanya’da faaliyet gösteren Cats Protection anketine göre kediyle aynı evi paylaşanların yüzde 93.7’si bu durumun ruh sağlığına olumlu etkisi olduğunu söylemiş. Kedi olan bir evde doğan bir çocuğun, alerji geliştirme olasılığının daha düşük olduğu da bir başka sonuç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir