Evde Kedilerinizi Bekleyen Tehlikeler

Vet.Hek.Remziye COŞAR

Sık sık sokakların kediler için ne gibi tehlikelerle dolu olduğundan söz ederiz. Evlerimiz, sokakla karşılaştırıldığında evcil kedilerimiz için elbette çok daha güvenli alanlardır. Bununla birlikte kedilerin yaşadığı her evde alınması gereken bir takım basit önlemler vardır. Zamanında bu önlemleri almak, kedilerimizi olası kazalardan korumak açısından hayati önem taşır. 

 Daha önce kedinizin başına bu tür bir kaza gelmediyse aşağıda yer alan uyarılar size abartılı senaryolar gibi gelebilir. Fakat bunların hepsi de, kedilerinin asla böyle işlere kalkışmayacağına inanan kedi sahiplerinin yaşadığı kazalardır ve sanılanın aksine oldukça sık karşılaşılan durumlardır. 

 * Pencereleri, balkon kapılarını ve sokak kapısını asla açık bırakmayın. Kediniz şimdiye kadar pencere pervazlarında ya da balkonda başına hiçbir kaza gelmeden dolaşmış olabilir. Bu sizi yanıltmasın. Bir anlık bir denge kaybı, dikkatini dağıtan ani bir hareket ya da ses kedinizin aşağı düşmesine, ağır şekilde yaralanmasına ve hatta ölümüne yol açabilir. Bu yerlere çıkarken kedinize refakat etmeniz de düşmesine engel olmanızı sağlamaz. Kediniz bir kuş, sinek ya da av olduğunu düşündüğü herhangi bir şey gördüğü anda içgüdüsel olarak ona doğru hamle yapacaktır ve sizin refleksleriniz, doğanın eşsiz bir avcı olarak yarattığı kedinin çevikliği yanında oldukça zayıf kalır. “Kediler daima dört ayak üstüne düşer,” sözüne asla itimat etmeyin. Kedinizin illa ki balkona çıkmasını istiyorsanız, balkonun tamamını ağ sistemleriyle kapatabilirsiniz. Dışarı çıkan bir kedi sahibiyseniz tasma kullanımı çok büyük riskler taşır, klinik istatistiklerde, etraftaki dallara takılan tasmalar yüzünden sıkışıp kalan, kendine zarar veren  çok fazla vaka mevcuttur.

Eğer pencereleri açık bırakıyorsanız, mutlaka kedinizin tırnaklarıyla parçalayamayacağı kadar dayanıklı bir malzemeden yapılmış sineklikler kullanın. Ayrıca sineklik takılı bile olsa, aynı anda açık olan birkaç pencere hava akımı sonucunda aniden çarparak kapanabilir ve kedinizi yaralayabilir, sineklikle pencere arasında kalmasına neden olabilir, aynı risk ev içi kapıları için de geçerlidir.

* Yeni yeni evlerimize giren sandıklı baza-yataklar hem evdeki çocuklar için, hem de küçük hayvan dostlarımız için tehlikeli olabilirler. Sandığı açtığınız zaman oyunbaz kedinizin içinde mahsur kalmadığına emin olun, zira farkına varamayacağınız kadar çevik davranarak içeriye süzülebilir. Hem çocuklar, hem de ev hayvanlarımız için bir başka tehlike de bu sandıkları kaparken karşılaşabileceğiniz ezilme riskidir. Dolaplarınız ve çekmecelerinize çocuklar için alınan önlemlerin tamamını uygulayabilirsiniz. Her kedi olmasa da, genel olarak kediler muzur ve meraklı hayvanlardır ve yaşadıkları ev ile ilgili kapalı tutulan her alan onların ilgi radarına girer.

* Yavru kediler her şeyi keşfetmek adına nihayet alafranga tuvaletle karşılaşacaklardır. Kapağını hem hijyen, hem de emniyet için sürekli kapalı tutmaya özen gösterin. 

* Yavru kedinizi evde bulma problemi yaşıyorsanız, ya da üzerine basma endişeniz varsa, minik bir çıngırak ve uygun bir tasma ile bu sorunu çözebilirsiniz. Tasmanın kedinin boyutuna uygunluğu çok önemlidir; ne çok gevşek ne de çok sıkı olmamalıdır, tek parmağınızın az biraz zorlanarak girdiği boşluk ölçü için idealdir. Bu sayede eğer kediniz bahçeye çıkıyorsa avlanırken kuşlara zarar vermesini de engellemiş olursunuz.

* Mutfağınızda veya banyonuzda apartman boşluğuna (havalandırma boşluğuna) açılan küçük bir pencere varsa bunu da daima kapalı tutun veya dayanıklı bir sinek teliyle kapatın. Pencere ne kadar yüksekte olursa olsun, kediniz sırf meraktan, gördüğü bir böceği yakalamak için ya da buradan gelen kuş seslerinin büyüsüne kapılarak bu pencereye sıçrayabilir ve aşağıya düşebilir. 

* Mutfak kapısını kapatmanızın mümkün olmadığı zamanlarda ocak üzerinde sıcak tencere, kızgın yağ, çaydanlık vb. tehlikeli unsurlar bulunmamasına dikkat edin.

* Çamaşır makinesini, bulaşık makinesini ya da fırını çalıştırmadan önce mutlaka içine bakın. Makinenin kapağını kapatırken bir anlığına başınızı öte yana çevirmeniz, meraklı bir kedinin içeri girmesi için yeterlidir. Bu nedenle içini dikkatlice kontrol etmeden asla cihazı çalıştırmayın. 

 * İlaç, deterjan vb. zehirli maddeleri kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Kedinizin bunları yeme olasılığının yanı sıra (yaygın kanının aksine kediler de kendileri için zararlı olan şeyleri yerler, örneğin pek çok kedi sahibi kedisinin çamaşır suyu ya da sabunlu su yaladığı şikayetiyle veterinere başvurmuştur), bu maddelerin döküldüğü yerlerde dolaşıp kendini temizlemesi de zehirlenmesine yol açabilir. 

 * Evinizde ya da balkonunuzda saksı bitkileri yetiştiriyorsanız, bunları kedinizin ulaşamayacağı yerlerde tutun. Kediler kendileri için zararlı, hatta zehirli olan bitkileri yiyebilirler. Dahası, saksı tabaklarında biriken suyu da içerler. Bu suda bitkinin toprağındaki yapay veya doğal gübre ve böcek ilaçları da bulunur ve bu maddeler kedinizin sağlığı için zararlıdır. (İleride edilerimiz İçin Zehirli Olan Süs Bitkileri ve Çiçekler başlığımızda bunu geniş olarak paylaşırız)

 * Ütü yapacağınız zaman, ütüyü fişe takmadan önce mutlaka kedinizi odadan çıkarın ve kapıyı kapatın. Ütüden sarkan ve sürekli hareket eden kordon kedinizin dikkatini çekecektir ve oyun amacıyla kordona asılıp ütüyü üzerine düşürebilir.

  * Kısa mesafelere giderken bile evden çıktıktan sonra muhakkak sokak kapısını kilitleyin. Pek çok ev kedisi, sokak kapılarını açmayı başarabilir. Bu hem kedinizin sokağa kaçmasına, hem de evinizin olası hırsızlara karşı savunmasız kalmasına yol açar. 

Kedilerin zıplayıp yukarılara ulaşabilen sese ve  kokuya son derece duyarlı ve meraklı hayvanlar olduğunu hep hatırlamalıyız. Benzeri her tür kaza ihtimalini bu bilgiler eşliğinde kurgulayarak evinizi en baştan gözden geçirmeniz kedili yaşam için en konforlusu olacaktır.

Patili, eğlenceli bir hayata hoşgeldiniz.🐾

Katkıları için Burçin Bicioğlu’na teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir