Antarktika Pengueni Yolunu Şaşırınca Yanlışlıkla Yeni Zelanda’ya Geldi

Bir penguen, Antarktika’daki doğal yaşam alanından en az 3.000 kilometre uzakta, Yeni Zelanda kıyılarında bulundu. Yerliler tarafından Pingu olarak adlandırılan Adélie penguenine, kıyıda kaybolmuş halde rastlandı.

Evinden 3000 km uzaklıkta olan pengueni Harry Singh isimli yerel bir sakin buldu. Singh, ilk başta onun yumuşak bir oyuncak olduğunu düşündüğünü söyledi. Singh ve karısı penguene ilk kez Christchurch şehrinin güneyindeki Birdlings Flat’teki sahilde rastladılar. Singh BBC’ye verdiği demeçte, “İlk önce bunun yumuşak bir oyuncak olduğunu düşündüm, ama sonra penguen aniden kafasını hareket ettirdi” dedi.

Singh’in Facebook sayfasında yayınlanan penguenin görüntüleri, penguenin kayıp ve yalnız olduğunu gösteriyordu. Singh, “Bir saat boyunca hareket etmedi… ve bitkin görünüyordu” dedi.

Singh, penguenin suya girmemesinden endişelendiği için penguen kurtarıcılarını aramaya başladı, bu da onu sahilde dolaşan diğer yırtıcı hayvanlar için potansiyel bir hedef haline getirdi. “Bir köpeğin veya kedinin midesine girmesini istemedik” dedi. Sonunda, yaklaşık 10 yıldır Yeni Zelanda’nın Güney Adasında penguenleri rehabilite eden Thomas Stracke’ye ulaştı.

Stracke, penguenin yalnızca Antarktika yarımadasında yaşayan bir tür olan bir Adélie pengueni olduğunu öğrenince şok oldu. Stracke, bir veterinerle birlikte aynı akşam pengueni kurtardı.

YORGUN, AÇ VE SUSUZ KALMIŞ

Pingu üzerinde yapılan kan testleri, biraz zayıf olduğunu ve susuz kaldığını gösterdi. O zamandan beri sıvı takviyesi yapıldı ve bir besleme tüpü ile beslendi. Kuş, sonunda Banks Yarımadası’nda köpeklerden arınmış güvenli bir plaja bırakılacak.

Bu keşif, 1993 ve 1962’deki iki olaydan sonra, Yeni Zelanda kıyılarında bir Adélie pengueninin bulunduğu yalnızca üçüncü olay. Uzmanlar, Yeni Zelanda’da Adélie penguenlerinin nadir olduğunu, ancak gelecekte daha fazlasının ortaya çıkmasının endişe verici olabileceğini söylüyor.

Otago Üniversitesi zooloji profesörü Philip Seddon, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Sanırım Adélie penguenlerinin yıllık gelişini almaya başlarsak, okyanusta bir şeylerin değiştiğini anlamamız gerekecek” dedi.

“Daha fazla çalışma bize penguenlerin nereye gittiklerini, ne yaptıklarını, nüfus eğilimlerinin nasıl olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacak, bize genel olarak bu deniz ekosisteminin sağlığı hakkında bir şeyler anlatacaklar.”

Sözcü.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir