589 Bin Yavru Kaplumbağa Denizle Buluştu

Bu yıl, Koruma altındaki 20 kumsalda 589 bin 112 deniz kaplumbağası yavrusu, yumurtalarından çıkarak denizde özgürlüklerine kavuştu.

Yaşamlarının neredeyse tamamını denizlerde geçiren, sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkan deniz kaplumbağalarının nesilleri tehlike altında bulunuyor. Çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi pek çok tehditle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının yumurtalarının bulunduğu kumsallarda koruma çalışmaları yürütülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin taraf olduğu ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması’ ve ‘Akdeniz’in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesi’nin Korunması Sözleşmeleri’ kapsamında yürüttüğü çalışmalarla deniz kaplumbağalarının her yıl denizle buluşmasını sağlıyor. Bu kapsamda deniz kaplumbağalarının korunması için 20 bölgede yuvalama alanı belirlendi. Bu alanların 14’ü DKMP Genel Müdürlüğü tarafından, Özel Çevre Koruma alanı olan diğer bölgeler ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın tarafından korunuyor.

2023 yılında kaplumbağa kumsallarında yumurtalardan 445 bin 592 caretta caretta yavrusu, 143 bin 520 yeşil kaplumbağa yavrusu olmak üzere toplam 589 bin 112 deniz kaplumbağası çıkarak denizle buluşturuldu.

Koruma çalışmaları kapsamında turistler, sanayiciler ve yöre halkı, kumsalı nasıl kullanacakları konusunda bilgilendiriliyor ve bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Yuvalara kum altı ve kum üstü kafesleme çalışmaları yapılıyor ve su altında kalan kafesler daha kuru kumul ortamlara taşınıyor. Koruma çalışmalarının yanı sıra deniz kaplumbağalarının beslenme, kışlama alanları gibi bilgilerin belirlenmesi için uydu vericiler takılarak deniz kaplumbağaları takibe de alınıyor. (DHA)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir