Sokak Hayvanları Sorunu

Türkiye’de yeterli ıslah çalışmaları yapılmadığı için populasyonları her geçen gün artan kedi ve köpekler, beraberinde önemli problemler de doğuruyor. Apartman ve site çevrelerinde karınlarını doyurmaya çalışan hayvanlar çoğu zaman insanları karşı karşıya getiriyor. Şehirlerdeki barınakların yeterli olmaması ve doğal yaşam alanlarının kısıtlı olması yüzünden sokaklara ve ormanlara salınan sevimli dostlarımız birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Birçoğu açlık ve hastalıklardan yaşama veda ederken birçoğu da sefalet içinde yaşam mücadelesi veriyor.

İstanbul’da Durum..

Hong Konglu olup ABD de yaşayan Elizabeth Lo isimli yönetmenin, ”İstanbul’un Köpekleri”ni konu alan ”Stray” belgeseli ABD de bir süre önce yayımlandı ve epey ilgi gördü.

Yine Ceyda Torun’un 2017 yılında ABD de gösterime giren ”İstanbul’un Kedileri” filmi de ilgiyle izlendi.

Sokakta yaşamlarını sürdürmeye çalışan bu dostlar, içerisinde bulunduğumuz bu kış günlerinde beslenme sıkıntısı yanı sıra mevsimlik hastalıkların yarattığı ciddi sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Patievreni.com’un edindiği bilgilere göre, bu günlerde gerek veteriner fakültelerinin acil servislerine, gerek barınaklara ve gerekse de özel kliniklere yoğun bir şekilde sokakta yaşayan hasta kedi ve köpek götürülüyor. Bu hayvanlara konulan başlıca teşhis ise viral, dermatolojik, üst solunum yolu ve deri hastalıkları. Yetersiz beslenmeden dolayı bağışıklıkları düşen hayvanlar da gücünü yitiriyor.

Sokaklarda yaşayan hayvanlara belediyeler ve ilgili kamu kurumları yeterince mama dağıtımı yapmıyor. Yetkililer, bağışlanan mamaların ancak barınakta tedavi altında olan hayvanların ihtiyacına yettiğini belirtiyor. Az sayıdaki hayvan severlerin mama dağıtımı da ihtiyaca cevap vermekten çok uzak kalıyor.

Oysa ki, seçim dönemlerinde her belediye başkan adayı beyannamesine ‘’sokak hayvanlarının sorunu nu öncelikli çözülmesi gereken sorunlar’’ kategorisine alırken seçimden sonra bu söz unutulup gidiyor.

Barınakların durumu..

Bir çok şehirde bulunan mevcut hayvan barınakları ihtiyaca cevap vermekten uzak kalıyor. Çoğu barınakta gerekli tıbbi araç-gereç bulunmuyor. Oysaki; her barınakta bulunması gereken röntgen ve kan tahlil cihazı olmuyor. Bu barınaklarda hayvanlar ‘tahmini teşhis’ yöntemiyle tedavi edilmeye çalışılıyor. Barınaklarda veteriner hekim ve yardımcı personel sıkıntısı da had safhada.

Özel klinikler Ateş Pahası.

Duyarlı vatandaşlar, yaşadıkları beldelerde cadde ve sokaklarda karşılaştıkları hasta, yaralı ve tedaviye muhtaç hayvanları özel kliniklere götürmekten çekiniyor. Çünkü Kliniklerde muayene, tedavi ve kısırlaştırma ücreti el yakıyor. Bu yüzden vatandaşlar çoğu kez bu tedaviye muhtaç can dostları içleri sızlayarak bir süre seyredip daha sonra yoluna koyuluyor.

Özel Klinikler Sokak Hayvanlarından Ücret Almasın.

Bakırköy’de yaşayan hayvan sever Turgut Dizdaroğlu, Özel kliniklerin belirli sayıda sokak hayvanını tedavi ve kısırlaştırması gerektiğini belirterek şunları konuştu:

‘’ Ben yıllardır imkanlarım ölçüsünde sokak hayvanlarının beslenmesi ve tedavileri konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. Ancak barınaklara her vatandaş ulaşamıyor veya telefon açtığında yetkililer ya gelmiyor ya da gelinceye kadar hayvan ölüyor. Halbuki, özel klinikler acil durumlarda ücretsiz müdahale etse bir çok can dostumuz yaşamını yitirmeyecek. Devletin bu konuya ciddi şekilde eğilmeli ve soruna çözüm bulmalı.’’

İmamoğlu’nun Sokak Hayvanlarına Yönelik Projeleri;

İmamoğlu’nun hayvan sevgisi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim beyannamesine koyduğu iç ısıtan projenin ne kadarının hayata geçirildiği bilinmiyor ancak bu konuda olumlu adımların atıldığı bir gerçek. Gönül ister ki aşağıdaki projenin tüm başlıklarının bir an önce hayata geçirilmesi. İşte proje;

• Hayvan haklarına daha çok önem verilerek eğitim çocukların alanlarında, ilkokul seviyesine kadar inilerek çocuklarımız bilinçlendirilecek.

• Sokak Hayvanları başta olmak üzere, etkinliklere ağırlık verilerek sokak hayvanlarını sahiplenme yolları ve istekleri teşfik ettirilecek.

• İstanbul sınırlarındaki tüm barınaklar, barınak görevlileri baştan aşağıya elden geçecek, üst seviye hizmet için planlamalar yapılacak.

• Hayvan nüfusu yakından takip edilecek. Sahipli ve sahipsiz hayvan sayısı, bölgesine göre tespitleri yapılacak ve takibini sağlayacak bir alt yapı kurulacak

• Kayıt altına alınan hayvanlar teknolojik ortamda takip altında tutulacaklar. Bir noktadan başka bir lokasyona getirilen, götürülen, bırakılma durumunun önüne geçilecek.

• Hayvanların sağlığı için Hayvan Zabıta ekipleri oluşturulacak. Sistematik bir yöntemle takip edilecek, sağlık hizmetleri oluşturulacak.

• Sokak hayvanlarına özellikle kafes içinde olmayan, doğal bir ortam sağlanarak rehabilitasyon merkezleri kurulacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir