Kediler Muz Ve Salatalıktan Neden Korkar?

Sosyal medya kanalların çoğunda “salatalık ve muzdan korkan kedi” videoları oldukça ilgi görüyor. Peki Kediler neden bunlardan korkuyor ? Bir kedinin arkasına çaktırmadan bir salatalık veya muz yerleştirirseniz ne olur?

 Burunlarının dibine sokulan salatalıklar bazı kedilerin umrunda bile olmuyor, bazılarnınsa bunu görür görmez ödü patlıyor. Kedilerin salatalık ve muz  imtihanını gösteren videolar bir çok sosyal medyada hayli popüler olunca, çoğu hayvan sahibi kendi kedilerinin böyle bir şeye nasıl tepki vereceğini görmek için aynı şeyi yapmaya başladı.

Ancak uzmanlar bunun hayvanlar açısından hiç de iyi bir fikir olmadığını söylüyor.

National Geographıc’te yer alan bir haberde, Güney Kaliforniyalı Hayvan davranışı Bilimcisi Jill Goldman bu konuda bakın ne diyor:

“Takdir edersiniz ki bir hayvan üzerinde stres yaratmak hiç de iyi bir şey değil, Bunu biraz eğlenmek için yapıyorsanız insanlığınızı sorgularım.”

Kediler salatalık gördükleri anda can havliyle kaçıyor. Peki neden? İşte yanıtı…

Kedilerin salatalıktan korkma huyunu bir çoğumuz bilmiyoruzdur ama aslında durumun salatalıkla alakası yok. Kediler son derece keskin refleksli ve atik hayvanlardır.TAMAMEN REFLEKS

Bu özelliklerini onları tehlikeden biran önce uzaklaştırmak için kullanırlar. Normalde salatalık veya muzu karşı cepheden gören kediler bunlardan korkmayacaklardır. Ancak göz ucuyla gördükleri ve birden farkettikleri bu tip nesnelere karşı korkmaları, bu nesneleri kendilerine tehdit oluşturabilecek hayvanlar (yılan, vs.) olarak görmelerindendir.

BİR DİĞER TEHDİT: MUZ

Çünkü yaradılış olarak kediler genlerinde yılan vb. gibi yırtıcı hayvanlara karşı irkilme ve refleks duyuları barındırırlar. Bu sebepten ötürü muz ve salatalık gibi sivri ve doğanın renklerini barındıran nesnelere karşı duyarlıdırlar.
Bir diğer sebebi ise kedilerin çok dikkatli yaratıklar olmaları. Yaradılışları gereği kediler, insan duyu organlarının hissedemediği birçok sesi ve hareketli cismi rahatlıkla farkedebilirler.

DEĞİŞİKLİKLERİ HEMEN FARK EDERLER

Çevrelerinde olan bitenlere son derece hassastırlar ve değişikleri hemen fark edebilirler. Videoların çoğunda da olduğu gibi salatalık kediler yemek vs. yerken farkettirilmeden konuyor. Kedi yemek yemeden önce çevresinde öyle bir nesnenin var olmadığını bildiği için, yanına yaklaşmış olan bu nesnenin hareketli ve kendisine zarar verebilecek nitelikte bir yaratık olacağı hissine kapılıyor.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir