Kediler Akrabalarını tanıyabiliyor mu?

Kediler Akrabalarını Umursamıyor…

Bazı kediler ve başka hayvanlar akrabalarını kokusundan tanıyor. Onlar hakkında ne düşündükleri ise başka bir mesele.[…]

Yetişkin olarak tekrar bir araya gelen kardeş köpeklerden, kurtarıldıktan sonra Tayland’da annesiyle yeniden buluşan file kadar hayvanların kavuşması hakkında kalpleri ısıtan bol miktarda video var.

Ama hayvanlar akrabalarını gerçekten tanıyor mu? Örneğin gözümüzün önünde büyüyen kedi ailelerinde çocuklar, çevrelerindekilerin büyükanne veya büyükbabası olduğunu anlıyor mu?

Kedi Ailesi

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi kedi davranışları uzmanı John Bradshaw yolladığı e-post da çoğu evcil hayvanın muhtemelen asla büyükanne veya büyükbabasıyla karşılaşmayacağını söylüyor.

Uzman, Sokak kedisi kolonileri ise “büyükanneler, kızları ve onların yavrularından oluşan farklı kuşaklardan dişiler arasındaki dayanışma üzerine kurulu oluyor,” diyor. Erkek kediler yavru yetiştirme işine karışmıyor.

Ancak “anneden ayrı düşen yavruların kısa sürede ona ait anılarını unuttuğunu ve birleşmeleri durumunda tanımadıklarını” da ekli tanımalarının nedeninin de tam bu olduğunu gösteriyor.

Ses ve Görüntüden de tanır

Aile fertlerini kokusundan tanıyan birçok hayvan aynı zamanda görüntü ve sesi de tanıma yolu olarak kullanılıyor.

Yine Chicago Üniversitesi’nden Jason Bruck, afalinaların  (yunusgiller familyasından) 20 yıllık ayrılığın ardından bile akrabalarının ve hatta akraba olmayan yunusların kişisel ıslıklarını hatırladığını ortaya çıkardı.

Hayvan kavuşması videolarına gelince, gerçekten birbirlerini tanıdıkları doğru. Ama tüm hayvanlar tepkilerini bu kadar açıkça göstermiyor. Kedilerin de akrabalarını tanıdığını ama belli etmediğini tahmin ediyoruz. Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, evcil kedilerin sahiplerinin sesini diğer insanların seslerinden ayırt ettiğini ama hiç umursamadıklarını gösteriyor.

Annesi veya büyükannesiyle hayatının daha ileriki bir döneminde yeniden karşılaşan bir kediye kokuları tanıdık geliyor olabilir. Ancak muhtemelen bizim anladığımız anlamda aile olarak görmüyor onları.

Buna eski tanışıklık adı veriliyor. Kedilerin ve diğer hayvanların birbirlerini tanımakta kullandığı bir başka yöntem ise fenotip eşleşme (genetik ve çevresel etkenlerin yarattığı özellik) olarak biliniyor. Burada, özel koku gibi aileye ait nitelikler genç yaşta öğreniliyor ve daha sonra başka hayvanlarla kıyaslama yapmada kullanılacak referans oluşturuluyor.

“Böylece hayvanlar, kuzen ya da baba tarafından üvey kardeş gibi daha önce hiç görmedikleri akrabalarını onlarla büyümedikleri halde ‘tanıyor,’” diyor Chicago Üniversitesi’nden Jill Mateo.
Kardeş Sevgisi

Bazı hayvanlar akrabalarını tanımak zorunda çünkü hayatta kalmak ya da üremek için onlara ihtiyaçları var.

Örneğin Mateo, Belding yer sincabının kış uykusu sırasında aylarca ayrı kalsalar bile kardeşlerinin kokusunu yeniden öğrenebildiklerini saptadı. Bu durum Belding yer sincabı kız kardeşler arasında özellikle önemli, çünkü yaşadıkları Kaliforniya’da yırtıcılara karşı korunmak için birlikte hareket ediyorlar.

Bazı hayvanlar ise akraba ilişkisinden ve bundan doğacak yavrulardan kaçınmak için ailelerini tanımak zorunda oluyor.
Araştırmalar, dişi sokak kedilerinin erkek akrabalarını onlarla çiftleşmelerini engelleyecek kadar

Tanımalarının nedeninin de tam bu olduğunu gösteriyor.

Kaynak : National Geographic

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir