Bulunmaz Nimet: Eşek Sütü..

Anne Sütüne eşdeğer olarak bilinen eşek sütü, antik Yunan’dan Eski Mısır’a kadar birçok medeniyette sağlık ve güzellik iksiri olarak kullanılıyordu. Tam bir sağlık dostu olan eşek sütü cilde ve birçok hastalığa da iyi geliyor.

Besin değeri olarak anne sütüne eş değer sayılan eşek sütü, eski çağlardan beri şifa niyetine kullanılıyordu. Eski Mısır Prensesi Cleopatra’nın güzelliğini eşek sütü sayesinde koruduğu da rivayet ediliyor. Eşek sütünün cilt sağlığından astıma, bronşite ve daha birçok hastalığa faydası olduğu belirtiliyor.

Eşek sütü laktoz miktarı yüksek olmasına rağmen yağ, kalsiyum açısından da zengin bir besin. Bu süt ayrıca,  A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini de bol miktarda bünyesinde barındırıyor.

Eşek sütünün faydaları:


Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.
Kolon kanseri tedavisini hızlandırır.
Sedef hastalığını tedavi eder.
Bağışıklığı güçlendirir.
Kansere karşı koruyucudur.
İçeriğindeki omega-3 sayesinde kalbi korur.

Anne Sütüne Eş Değer.

Anne sütüne eşdeğer olduğu açıklanan eşek sütünden elde edilen Pule peynirinin kilosu 1000 dolar olduğu belirtiliyor. 100 eşeğin sütünden 1 kilo pule peyniri elde ediliyor ve bu bir kilo peyniri yapabilmek için de 25 kilo eşek sütüne ihtiyaç duyuluyor.

Kozmetik Sanayinde de Kulanılıyor.

Eski çağlardan beri güzellik iksiri olarak kullanılan eşek sütü sayesinde, Eski Mısır Prensesi Cleopatra’nın güzelliğini koruduğu da rivayet edilir.

Cilt sağlığına iyi geldiği belirtilen bu sütten sabun ve kremlerin de imal edildiği ve rağbet gördüğü söyleniyor. Öyle ki; Eşek sütünden yapılan sabunun 1 kilosu 120 ila 200 lira arasında alıcı buluyor.

Edremit’te kurulan bir eşek çiftliğinde süt üretimi yapılıp yurdun dört bir yanına ulaştırılıyor. Çiftlik yetkilileri önümüzdeki dönemlerde yurt dışına ihraç çalışmalarına da başlayacaklarını kaydediyor.

Patievreni.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir