Kediler Hakkında İlginç Tespit: Seçtikleri Mekan Davranışlarını Yansıtıyor

Kediler hem sevimliler hem de biraz tuhaflar… Özellikle de bazı mekanların müdavimi olanlar ayrıca dikkat çekiyor. Bir kedi davranış uzmanı da kedilerin gittikleri yerlerin kişilikleri hakkında bilgi verdiğini söylüyor.

Bazı süpermarketler, restoranlar ya da kitapçılar sadece verdikleri hizmetlerle değil aynı zamanda ne zaman gitseniz sizi karşılayan kedileriyle de ünlü. Bu kediler mekana ya da müdavim bir müşteriye ait değildir, ancak sürekli aynı mekanda bulunurlar. Kedi biyologu ve davranış uzmanı Roger Tabor da bu kedilerin neden mekanlarda olduklarını anlatıyor.

Tabor’a göre; kedilerin gittikleri yerler, onların kişiliği ve gelişimleri hakkında bilgi veriyor.

Kedilerin takılmak için en sevdikleri yere ışık tutan davranışçı, süpermarketleri seven kedigillerin türlerinin en sosyalleri arasında olduğunu söylüyor: “Bu kediler çok genç yaşlardan itibaren sosyalleşme eğilimindedir ve insan etkileşimi ile gelişirler.”

DÜKKAN MÜDAVİMLERİ ARKADAŞ OLMAYA YATKIN

Tabor, dükkânlarda dinlenmeyi seven kedilerin de korkmayan ve hızlı arkadaş olma eğiliminde olduklarını belirtiyor.

Örneğin; beş yıldan uzun bir süredir tüylü kızıl kedi Henry, Cambridge’deki Addenbrooke Hastanesi’nin düzenli bir ziyaretçisi. Facebook sayfasında 5.000’den fazla takipçisi bulunuyor. Hatta hastanenin yakınında rahat bir evi olmasına rağmen, hastaneden uzak duramıyor. Hastane personeli, Henry’e iyi davransa da içeri almıyor.

Tabor’a göre, Henry gibi hastanelere giden kediler insan etkileşimi için can atıyor: “Bu tip kediler için içeri alınmasalar da insanlarla tanışırken kazandıkları olumlu duygular, dışlanmanın olumsuzluklarından daha ağır basıyor.”

HIRSIZ KEDİLERE DİKKAT

Tabor, ayrıca hırsız kediler hakkında da bilgi veriyor. Komşularının evlerine gidip ufak tefek şeyler çalan kedilerin, aslında daha hayatlarının ilk birkaç ayında bu duruma dair sinyaller verdiklerini belirtiyor: “İlk birkaç ayda normal bir gelişim örüntüsüne sahip değillerdir. Av olduğunu düşündükleri oyuncaklara takılıp kalırlar.”

Örneğin; 13 yaşındaki Theo isimli bir kedi, yıllardır sahiplerini utandırıyor. Theo, düzenli olarak komşuların evlerine girerek yumuşak oyuncaklardan nakit paraya ve Noel süslerine kadar bulabildiği her şeyi eve getiren hırsız bir kedi.

Pennsylvanya’daki bir başka hırsız kedinin de her gece komşularından ayakkabı çaldığı ve sekiz ayda 100’den fazla ayakkabı topladığı ortaya çıkınca sahiplerini zor durumda bırakıyor.sözcü.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir