Dünya’nın En Şirin 10 Kedisi

1-Norveç Orman Kedisi

Özellikleri:

Anavatanları Norveç’tir. Saf kedi ırklarından biridir. İri kedi cinslerindendirler. 10 kilogram ağırlığa ulaşabilirler. Hemen her renkte tüyleri olabilir. Kulakları dik ve kulak uçları sivridir. Kaslı ve güçlü bir gövdeye sahiptir. Çok uzun ve sık tüyleri vardır.

2-Russian Blue (Rus Kedisi)

Özellikleri:

Mavi Rus kedileri, Rusya’da açık ara en yaygın olan kedi türü. Efsaneye göre maviye çalan gri bir renge sahip bu kediler, Rusya’nın kuzeyindeki Arhangelsk liman şehrine İngiliz denizciler tarafından getirildi.

3-Abyssinian (Habeş Kedisi)

Özellikleri:

Kedi cinsleri arasında belirgin yüksek zekası ile öne çıkan Habeş Kedisi, enerji dolu ve hareketli bir kedidir. Abyssinian, oyuncu, aktif bir kedi olup oyun oynarken eşlik edecek bir arkadaşla iyi anlaşır. Sahiplerine çok bağlanır ve her zaman onlarla olmak ister.

4-Maine Coon

Özellikleri:

Dünyanın en büyük evcil kedisi olan Maine Coon ırkının vücut yapısının en gelişmiş haline gelmesi 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.Tüyleri beyaz,siyah, gri, çikolata, leylak gibi renklerde parlak bir görünüme sahiptir. Yoğun ve kaslı kemik yapıları sayesinde sağlam bir vücuda sahip olan Maine Coon’lar her halükarda sert iklimlere karşı fazlasıyla dayanıklı birer kedidirler.

5-Bombay

Özellikleri:

Bombay kedisi ya da “Siyah Panter” lakabıyla tanınan bu cool görünümlü sevimli canlılar ilk olarak 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Bombay kedisi, Burmese ve American Shorthair kedi cinslerinin çiftleşmesi sonucu elde edilmiş melez bir kedi ırkıdır. 1976 yılında resmi olarak kedi ırkları arasına katılmıştır. Bombay kedisi çekingen ve içe kapanık karakter özellikleriyle anılmaktadır. Yaşadığı eve ve ailesine alışma sürecini atlattıktan sonra son derece sevgi dolu, oyuncu yapıya bürünseler de zamanlarının çoğunu kendi kendine geçirmeleriyle de bilinirler.

 Bombay kedi ırkının ortalama yaşam süresi 15 ile 20 arasında değişmektedir. Yetişkinlik dönemlerinde ise ortalama ağırlıkları 6 ile 12 kilogram arasında değişebilir. Parlak ve simsiyah tüyleriyle gören herkesin bir daha baktığı bombay ırkı kediler oldukça sevimlidirler.

6-Cornish Rex

Özellikleri:

Rex kedilerine özgü kıvırcık ve kısa tüylere sahip olan Cornish Rex kedileri akrabalarından farklı olarak çok sevecen ve sosyal değillerdir. Yine de diğer kedi türlerine göre evcillerle ve insanlarla sıcak ilişkiler kurabilen bu kedi ırkı fazla hareketli ve enerjiktirler. İngiltere’nin Cornwall bölgesinde keşfedilen ve “Cornish” adını da bu bölgeden alan Cornish Rex kedilerinin ataları ve akrabalarından tek farklılığı karakter yapıları değildir. Aynı zaman bu kedilerin tüylerinin Rex ırklarından daha sık olduğu hemen göze çarpar. Tüm Rexler gibi oyun oynamaya bayılan Cornish Rex kedileri tesadüf eseri iki kedinin çiftleşmesi sonucu İngiltere’de keşfedilmişlerdir. 1950 yılında ortaya çıkan bu kedi ırkı dünyanın en çok aranan ve en ilgi duyulan kedileri arasında yer alır. Yaşam süreleri ortalama 13 yıldır.

7-Ocicat

Özellikleri:

Ocicat, benekli kürk yapısı ile tıpkı vahşi bir kediyi andırsa da gen havuzunda vahşi DNA bulunmayan evcil bir kedi türüdür. Benekli kürk yapısı ile sanki yavru bir leopara benzer. Siyam ve Habeş kedilerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir türdür. Bu cins, atletik bir kedi görünümündedir; sağlam ve iyi kaslı, zarif ve son derece kıvraktır. Gövde ve göğüs dolgunluğu onu yeterince diri gösterir. Bu güçlü ve atletik Ocicat kedisi, özellikle kürkündeki benekler ile “vahşi” görünüme sahip olmasıyla dikkat çeker.

8-Siamese (Siyam Kedisi)

Özellikleri:

Siyam kedisi, Güneydoğu Asya’da bugün Tayland adıyla bilinen Siyam’da ortaya çıkmış olan bir ırktır. Siyam’da kutsal tapınaklarda beslenmekteyken bütün dünyaya yayılmışlardır. Bu yüzden de türün adı Siyam olarak anılmaya başlanmıştır.Genel itibariyle Siyam kedileri ince ama kaslı bir yapıya sahiptirler. Zihinsel olarak ise zeki türler arasında yer alırlar. Yüz, kulak, kuyruk ve pati kısımları, gövdesinin diğer yerlerine oranla daha koyu olmasıyla bilinir. Ayrıca yaşlarının ilerlemesiyle renklerinin de koyulaştığını belirtmek gerekir.

Siyam kedileri kişilikleri itibariyle oldukça konuşkan bir türdür. İsteklerini insanlara bildirmede ve sahiplerinin, istedikleri şekilde kendilerine hizmet etmesini sağlama konusunda son derece başarılıdırlar. Özellikle oyun oynamak istediklerinde bunu çok güzel bir şekilde ifade edebilirler. Eğer onlarla konuşacak olursanız sanki size cevap veriyormuş gibi karşılık aldığınızı görürsünüz. Bu davranışıyla da zekâsını fark etmeniz oldukça mümkündür. Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olan bu kedi türleri, aynı zamanda çok da sevecendirler.

9-Persian (İran)

Özellikleri:

Pars kedisi olarak da bilinen ilk İran kedisinin tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığı kimse tarafından bilinmiyor. Ancak 1600’lü yıllarda bugünün İran coğrafyasından Avrupa’ya getirildiği bazı kayıtlarda geçmektedir. 400 yılı aşkın uzun bir geçmiş İran kedilerini günümüzde var olan en eski kedi ırklarından biri yapmaktadır. Dünyanın pek çok ülkesindeki profesyonel kedi yetiştiricilerinin çoğu, İran kedilerinin İran’dan ve Türkiye’den geldiği konusunda fikir birliğine varsalar da, tarihleri hakkında ne yazık ki kayda değer bir bilgiye sahip değillerdir.

İtalyan kâşif Pietro della Valle, 1620’li yıllarda İran kedilerini Avrupa’ya tanıttı ve sonraki iki yüzyıl içerisinde İran kedileri burada popüler bir cins olarak kedi yetiştiricileri tarafından kabul gördü. 19. yüzyıla gelindiğinde ise Avrupa’dan Amerika’ya getirilen İran kedileri kısa süre sonra burada da en popüler kedi ırklarından biri haline geldi. Bir bilgi de; İran kedileri, 2013 yılında Amerika’da “Kedi Meraklıları Derneği” jüri seçimi ile Exotic Shorthair ile birlikte en popüler kedi ırkı seçilmişti.

Evin içerisinde oradan oraya koştursun, dilediğince özgür bir şekilde dolaşsın, hoplasın zıplasın, nereye gidersem gideyim benimle birlikte gelsin diyorsanız o halde İran kedisi sizin için pek de uygun bir cins değildir. İran kedileri tatlılıklarının yanında olabildiğince sakin birer cinstirler. Mükemmel bir arkadaştırlar ancak ev içerisinde öyle sizi her saniye takip edip ayağınıza bağ olmazlar. Ancak oyun vakti geldiğinde sahibiyle oyunlar oynamayı çok severler. İran kedileri zekidirler, yalnızca bazı ırklar kadar çok fazla meraklı değillerdir.

10-Turkish Angora (Ankara Kedisi)

Özellikleri:

Ankara kedisi, dünyaca tanınan bir kedi ırkı. Ana yurdu Ankara olan Ankara kedisi, en eski uzun kıllı kedi soylarından birisidir. İlk kez 17’nci yüzyılda denizciler tarafından Avrupa’ya da götürülen Ankara kedisi 18’inci yüzyılda Avrupa soylularının sevgilisi hâline gelmiştir. Eski zamanlarda Fransız krallarının saraylarında dâhil her yerde mevcuttu. Diğer uzun tüylü bir kedi soyu olan Fars kedisinin ortaya çıkması ile Ankara kedisinin yıldızı solmaya başlamıştır. Ancak 1950’li yıllarda Amerikalı kedi yetiştiricileri tarafından tekrar bir Ankara kedisi çifti Anadolu’dan götürülerek yetiştirilmesi sonrasında tekrar sevilen bir ev kedisi olarak popülerliğine kavuşmuştur.

Bugünkü Ankara kedileri güçlü, enerji dolu ama nazik, orta uzun ipeğimsi tüylü bir kedi olarak tanınır. Çok hareketli olup atlamayı severler, ilgi ve şefkat beklerler. Ankara kedisi saf ve doğal bir kedi türü olmasının yanı sıra Türkiye’nin ulusal hazinelerinden biri olarak görülür. Ankara kedisi pek çok kişi tarafından orijinal uzun tüylü kedi olarak kabul edilir.

Eski adı Angora olan Ankara; ipeksi, zarif desenli ve uzun postlu hayvanların evi olarak bilinir. Ankara kedileri; hâlâ Türkiye’nin köylerinde ve kırsal yerlerinde, yüzyıllardır neredeyse hiç değişikliğe uğramadan dolaşmaktadır. Bu kadar zaman boyunca hayatta kalmasını sağlayan özellikleri; içgüdülerine oldukça bağlı ve son derece zeki olmasıdır. Günümüzde, özgür yaşamak yerine insanlarla yaşamaya alışmış olsa da kendine özgü güçlü kişilik özelliklerini korur.

Ankara kedisi, Avrupa’da görülen ilk uzun tüylü kedi olarak bilinir. 10. yy.ın başlarında Vikingler tarafından Avrupa’ya getirildiği ve bu yüzden günümüz uzun tüylü kedilerinin atası oldukları bilinmektedir. Bugünkü Ankara kedisi; varlığını 1960’lı yıllarda Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi gibi kuruluşlara borçludur.

Ankara kedisi, 16. yüzyılın sonlarında bilim insanı Claude Fabri de Peirese ile birlikte Fransa’ya varmıştır. Vücudunun güzel ve oryantal yapısı, kısa zamanda popüler olmasını sağlamıştır. 1868 yılında bir İngiliz yazar tarafından “genellikle boyun kısmında uzun, gümüşe çalan muhteşem ve farklı tüylere sahip güzel bir kedi” olarak tanımlanmıştır. Bu türün beyaz rengi, türünün gerçek temsilcisi olarak görüldüğünden, beyaz kediler için Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi tarafından bir üreme programı başlatılmıştır.

Derleme: patievreni.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir