Dünyanın En Sevimli Kedilerinden Van Kedisi Kolay Yuva Buluyor

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde bu yıl doğan 145 yavrudan 80’inin sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra sahiplendirildiği açıklandı.

Uzun ve kabarık kuyruğu, farklı göz renkleriyle Dünyada en sevimli 10 kedi arasında gösterilen Van kedilerinin sayısı, ‘’Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’’ bünyesindeki Kedi Villası’nda yürütülen çalışmalarla artırıldı. Bu yıl doğan 145 kedi yavrusundan 80’inin sahiplendirildiği villada kalan 65 yavru da koruma altına alındı.

Adı, ırkı, cinsiyeti, göz rengi, doğum tarihi, kuyruk özelliği, rengi, işitme durumu, kimlik ve çip numarasının yazıldığı ‘uluslararası sağlık karnesi’ çıkarılan kediler, aşıları yapıldıktan sonra belirlenen ücret karşılığında sahiplerine teslim edildi.

“HER YIL BÜYÜYEN BİR AİLEYİZ”

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisiyle ilgili saflaştırma ve orijinal form elde etme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kaya, “Anaç Van kedilerinden 145 yavru elde ettik. Bu yavruların sağlık taramasını, sağırlık testlerini, orijinal forma yakınlık değerlendirmelerini yaparak 80’ini yeni ailelerle buluşturduk. Yani 2023 yılında 80 aile edinmiş olduk. Geri kalanları da merkezimizde değerlendirmeye aldık. Onlar burada damızlık olarak kullanılacak. Tabii ki çok talep var. Burada bir tercih kullanıyoruz. İstiyoruz ki Van kedisi gidebileceği en iyi aileye gitsin, orada da neslini devam ettirebilsin ve bizimle de bağlantısı devam etsin” dedi.

Her evde bir Van kedisi olmasını arzu ettiklerini anlatan Kaya, “Sadece bizde olması yetmiyor, herkeste olmasını arzuladığımız için veriyoruz. Bu çalışmayı yapmasak merkezdeki sayımız binleri geçmişti ama halkın elinde bu hayvanın olmasını istediğimiz için mutlaka her sene 100’e yakın aileye Van kedisi yavrusu veriyoruz. 2,5 aylık yavru veriyoruz. Dolayısıyla da her sene büyüyen bir aileyiz” diye konuştu. AA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir