Kemal Aslan’dan İlişkilerin Derinliklerine Yolculuk: Kivi’nin Güncesi Ve 41 Haiku

patievreni.com’da yazarımız gazeteci-şair, Kemal Aslan’ın yazdığı yazılar kitaplaştı. Kivi’nin Güncesi ve 41 Haiku adıyla yayımlanan kitap ilişkilerin dinamikleri üzerine odaklanıyor. Aslan, bu kitabında farklı türde canlılar olsa da her ilişkinin temelinde benzer değerler yer aldığına işaret ediyor. Kitap, bu değerlerin neler olduğu üzerinde duruyor.

Gazeteci, şair ve yazar Kemal Aslan’ın yeni kitabı Kivi’nin Güncesi ve 41 Haiku raflarda yerini aldı. Yazarın 19’uncu kitabı olan eser, ilişkilerin karmaşık dinamiklerini ve hassas dengelerini çarpıcı bir şekilde ele alıyor. Farklı türler arasındaki ilişkileri üzerinde duran kitap, aslında kurulan tüm bağların ortak değerlere dayandığına işaret ediyor ve okuyucuyu bu değerler konusunda keşfe çıkartıyor.

Günümüzde her eylemin bir sonucu olduğu varsayımsal olarak kabul edilse de uygulamada bu durum görmezden geliniyor. Eylemin yok sayılması; yaşama kaldığı

yerden o eylem yokmuş gibi devam edilmesi bekleniyor. Oysa Sokrates’ten bu yana

“eleştirilmemiş bir hayat yaşanmamış demektir” sözü biliniyor ama uygulanamıyor. Kimse artık ötekine “Ne oldu? Niye böyle davranıyorsun? Ne yaptım” diye sormuyor. Diyolojik ilgisizlik yaşanıyor! Kivi’nin Güncesi tam da bu duruma işaret ediyor.

Edebiyatın üç türü olan deneme, şiir ve günceyi harmanlayarak deneysel bir anlatı ortaya koyan Aslan, kitabında farklı canlılar arasındaki ilişkilerin temelinde de benzer insani değerlerin bulunduğunu belirtiyor.

İlişkilerin dinamiği: Bir dantel gibi işlenen veda

Kemal Aslan, kitabıyla ilgili olarak şu görüşleri paylaştı:

“Her ilişki karşılıklı ihtiyaç ve beklentilerin karşılanması temelinde gelişir. İlişkilerde tercih ve öncelikler her durumda kendini gösterir. İlişkinin temeli karşılıklı emeğe, ilgiye, değer vermeye, özene, zaman ayırmaya, anlayışa ve empatiye dayanır. Ancak bunlar belli bir rutini paylaşmaya dayanmıyorsa yani süreklilik kazanmıyorsa o zaman ilişkilerin sürdürülmesi olanaksızlaşır, derin bir ilişki, bağ kurulamaz. O zaman da dostluk ve arkadaşlıktan söz edilemez.

Bu kitap arkadaşlık, dostluk dâhil yakın ilişkilerin hangi durumda, neden olanaksız hale gelebileceğine işaret ediyor. Bu kitabımda ilişkilerin bu dinamiğinin yok sayılmasının o ilişkiyi nasıl dinamitleyebileceğini yazdım. Bu kitap aslında bir vedanın adım adım nasıl gerçekleştiğini, vedaların insanın içinde oluşturduğu burukluğu ve hüznü dantel gibi işleyerek anlatmaya çalıştım.”

Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Kivi Güncesi yazıları yer alıyor ve burada

kaybolan kediler üzerinden keder ve kaybın duygusal yönleri inceleniyor. İkinci bölümü oluşturan Kivi’nin Güncesi”nde, Kivi ve can dostunun yaşadığı zorlu bir sürecin ilişkiler üzerindeki etkisi titizlikle işleniyor. Kitabın üçüncü bölümü  Haiku ise geleneksel Japon şiiri olan Haiku;nun çağdaş bir yorumu olarak okurlarla buluşuyor.

Bir Kedi üzerine yazılmış sayılı eserlerden biri olan kitabın kapağını ve lüstrasyonlarını Polat Canpolat yaptı. Artshop yayınlarından çıkan 136 sayfalık eser kitapçılardan ve internet satış noktalarından edinilebilir.

Kemal Aslan Hakkında:

1955 yılında İstanbul’da doğan Kemal Aslan, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı.1977 yılında İ.İ.T.İ.A. Gaz. Halk. İlş. Y.O’dan mezun olan Aslan, gazeteciliğe 1978 yılında Akşam Gazetesi’nde başladı. Aslan, 1980’den itibaren yaklaşık 32 yıl TRT’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Akademik ortamda önce gönüllü olarak (1994-2003) MİHA (Marmara İletişim Haber Ajansı’nda) daha sonra (2000-2010) Marmara İletişim Fakültesi’nde ders saati ücretli olarak görev yapan Kemal Aslan, 2012 yılından itibaren doktor öğretim üyesi olarak önce İstanbul Aydın

Üniversitesi’nde, sonra Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde çalıştı. 2016 yılından bu yana Haliç Üniversitesi’nde görev yapıyor. 2002’den başlayarak haberciliğin farklı alanlarında üçü akademik ortamda yaptığı tezlere dayanan 8 kitap yazdı. çocukluğundan beri sanatsal ifade tarzları ilgisini çeken Kemal Aslan’ın Tarih Siz Aşk

(1993), Dilim İmla (1998), Yoksun (1998), Kimim (1998), Barbalar Çağı (2021), Sesini Arayan Şarkılar (2022), Matadore (2023), Sevda ve Ayrılık Şarkıları (2023), Toplu şiirler Akış ve Arayış (2024), Geceye Üç Şarkı ve Yarım Kalmış Şiirler (2024) adını taşıyan kitapları bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir