Elazığ’da Alkışlanacak Proje: Sokak Hayvanlarını Katliamdan Kurtarmak İçin Barınak Kuruluyor

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ‘Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi Ancak, kamuoyunun tepkisi dinmedi. Hayvanları olası bir katliamdan kurtarmak ve belediyelerin hayvanları itlaf etmesini önlemek amacıyla bir grup hayvan sever, Elazığ’da 14 bin metrekarelik alana hayvan barınağı kurdu. Veteriner öğrencilerinin desteğiyle bu barınakta bakıma muhtaç hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve daha iyi bir yaşam sürmeleri sağlanacak.

Birçok kesimin tepkisine rağmen AKP iktidarının çıkarmış olduğu ve kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak tanımlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi. Hayvanların itlaf edilmesine sessiz kalmak istemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli Tuğba Hazar, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşaması ve bakımlarının yapılması için eşinin memleketi olan Elazığ’da hayvan barınağı kurdu.

BU BARINAKTA BİN KÖPEĞE BAKILACAK

Merkeze bağlı bir köyde daha önce büyükbaş hayvanlar için kullanılan 14 bin metrekarelik bir alan hayvan barınağına dönüştürüldü. Yaklaşık 35 hayvansever, barınak yapılacak alanı başta aşağıya temizleyerek gerek duyulacak araçları da tahsis etmeye başladı. Bin tane köpeğin ihtiyaçlarının karşılanacağı barınakta köpek almak isteyen hayvanseverler, tüm bakımlarını üstlenerek köpek sahiplenebilecek.

Daha önce sokak hayvanları için projelerde çalıştığını ancak son hayvan katliamı yasasıyla birlikte hayvanların kurtarılması için kalıcı bir çözüm olarak barınak kurma fikri kafasında oluştuğunu belirten hayvan aktivisti Tuğba Hazar, “İki yıldır Elazığ’da yaşıyorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında çalışıyorum. İki yıldır Elazığ’da Sokak hayvanlarıyla ilgili köylerden, kasabalardan, şehir merkezlerinden kurtarma projeleri oluşturuyorum. Hayvanseverler olarak bir çiftlik kurmaya karar verdik. Çünkü şuan bu sokak hayvanlarına bizim bir yuva olabilmemiz ve bunları kurtarabilmemiz için yapmamız gereken tek şey onlara yaşamlarını sağlıklı devam edebilecekleri bir yuva oluşturmak Bundan sonra bizim yaşam alanımız gönüllülerle birlikte sokak hayvanlarına dair kısırlaştırma, aşılama ve yaşatma şeklinde devam edecek” diye konuştu.

‘’BÜTÜN HAYVANSEVELERİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Yapmış oldukları projede veteriner öğrencilerinin de desteğini alan Hazar, “Bu projede yanımızda bulunan hayvansever arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Biz burayı Elazığ’a 20 kilometre uzaklıkta bir çiftlik olarak kiraladık. Yeni başlayan bu projede bütün hayvanseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü büyük bir proje ve büyük bir maliyet. Biz elimizden geldiğinde bu projenin içerisinde yer alıyoruz. Bizimle birlikte yola devam etmek isteyen herkesi bu projeye davet etmek istiyoruz. Bu projede veteriner öğrencilerimiz de mevcut kendileri gönüllü olarak bu projede yer almakta. Bu arkadaşlarımız bize kısırlaştırma ve aşılama konusunda yardımcı olacaklar. Barınağın temizliği konusunda da hepsi günlerdir yanımızdalar hepsine yardımları için çok teşekkür ediyoruz. Şuanda açık alanımız 14 bin metrekare olarak mevcut kapalı alanda ise içeriye girebilecek köpek sayısı yaklaşık 300 tane. Kış için ve hasta ve yavru köpekler için kapalı alanı değerlendireceğiz. Açık alanda ise bin köpeğe yakın barınma imkanı sağlayabileceğiz. İlk etap da proje dahilinde barınacakları yerleri oluşturup kısırlaştırma ve aşılamalarını yaparak alacağız. Buraya aşısız ve kısır olmayan hiçbir hayvanın girişini yapmayacağız bizim için öncelik kısırlaştırma bu konuda da veteriner arkadaşlarımızdan da destek alacağız” diye kaydetti.

“VETERİNER HEKİMLER OLARAK BİR DURUŞ SERGİLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Elazığ’da alternatif bir hayvan barınağının kurulması projesini duyduğunda çok mutlu olduğunu belirten veterinerlik bölümü öğrencisi Pelin Pırnaldağ, “İstanbul’dan geldim. İstanbul’da sokak hayvanlarını besliyorum. Fakat son çıkan bu yasada beslediğim hayvanlarımın yanımdan gideceği tehlikesini görerek çok korktum. Elazığ’da böyle bir proje olması beni çok mutlu etti. Kurtarılan hayvanlarımızın burada hayatlarını mutlu bir şekilde yaşamaları için arkadaşlarımla beraber bu barınağın iyi bir şartta hizmet verebilmesi için yardımcı olmaya geldik. Şu anda burayı temizliyoruz ve gerekli bakımlarını yapıyoruz. Daha sonrada gelen hayvanlarımızın aşılaması ve kısırlaştırmasını yapacağız. Bu yasa hepimizi çok üzdü, bende bir veteriner öğrencisi olarak tepkisiz kalamadım. O yüzden Elazığ’da bir ilk olan böyle bir projenin başlatılması beni çok mutlu etti. Sözcü.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir