Ramazan PAMUK-
Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, Bakırköy Geçici Hayvan Bakımevini Türkiye’nin en modern Bakımevi haline getireceklerini açıkladı. Ovalıoğlu Bakırköylü Hayvan severlerle yaptığı toplantıda, Barınaktaki sorunların yılların birikimi olduğunu ancak, halk ve hayvan severlerle el ele verip bu sorunları kısa sürede çözeceklerine inandıklarını belirtti.
Bakırköy geçici hayvan bakımevi uzun süre hekimsiz, malzemesiz ve kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyordu. Ağır hasta kedi ve köpekler İBB hayvan hastanesine sevk edilirken ciddi sağlık sorunları yaşıyordu.
Son iki hafta içerisinde Barınağa 2 Veteriner hekim atanarak sayı 3 e yükseltildi. Ayrıca tekniker ve hizmetli sayısı da artırıldı. Kısırlaştırmalar artık seri bir şekilde barınakta yapılıyor.
Mobil Veterinerlik Aracı
Yaralı ve hasta hayvanlara yerinde müdahale edilip gerekli görüldüğünde barınağa seri bir şekilde nakledilmesi amacıyla bir ‘’Mobil Veterinerlik Aracı (VetBak)’’ alınıp hizmete sokuldu.
Belediye Başkanı Ovalıoğlu Hayvanseverlere yaptığı toplantıda şunları konuştu:
‘’Hükümet çıkardığı katliam yasasıyla bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Hacizlerle elimizi kolumuzu bağlamak istiyorlar. Ama biz gücümüzü halktan alıyoruz bu nedenle yılmıyoruz. Bakırköy Hayvan Barınağını Türkiye’nin en modern barınağı haline getirmeye çaba harcayacağız.’’
Eksik Malzemeler Kısa Sürede Alınacak
Barınakta şu anda olmayan ancak hayvan sağlığı konusunda hayati önem taşıyan röntgen cihazı ve kan tahlil ünitesi alımı için arayış içinde olduklarını söyleyen Ovalıoğlu, bu konuda hayırseverlerle temas halinde bulunduklarını bildirdi.
Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu ve Sağlık İşleri Müdürü Mustafa Mısırlıoğlu belediyede bir grup hayvanseverle bir araya geldi. Hayvanseverler, Belediye Başkanına bazı taleplerini ve şikayetlerini yazılı bildirdi. İletilen taleplerden bazıları özetle şöyle:
Acilen barınakta tadilatlar yapılmalı, tedavi öncesi ve sonrası bölümlerin fiziki
koşulları bilime, tıbba ve hayvanların etolojik ihtiyaçlarına ve etik koşullara uygun hale
getirilmelidir. “KÜÇÜK OPERASYONLAR, TEDAVİLER ve KISIRLAŞTIRMA yapılacak, ekipman ve teknik olarak gelişmiş tam teçhizatlı , AMELİYAT SONRASI ve TEDAVİ SÜRECİ bölümü” yapılıp, oraya yeterli sayıda yeni POSTOP çelik kafeslerinden konmalıdır. Kediler için enfeksiyonlu hasta odası, operasyon sonrası bakım odası mutlaka birbirinden ayrılmalıdır. Kediler kolay enfekte olduğundan bu odaların özel havalandırma sistemi olmalıdır. Bakımevi komple fiziksel olarak yeniden düzenlemeli ve eksikler giderilmelidir.
Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Nihal Kasa (ortadaki), Bir grup hayvan severle Bakımevini ziyaret etti. Kasa ”Sayın Başkan kısa sürede bir çalıştay düzenlemesi için ilgililere talimat verdi. Bu konuda elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız ” dedi.
Bakırköy Belediyesi Bakımevinde 7/24 Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak,
teşhis ve tanı için gerekli teçhizat ve ekipmanlar sağlanarak hizmet verilmeli, KISIRLAŞTIRMA başta olmak üzere TEDAVİLERİ en iyi koşullarda kendisi yapmalıdır. İBB ye muhtaç olmamalıdır, İBB ile olan protokolün çerçevesi değiştirilmelidir.
İbb Bakımevlerine sadece bakımevinde sağlanamayan kanser gibi, kırıklı gibi operasyonlar için hayvanlar hiçbir suretle BEKLETİLMEDEN ‘’hayvan AMBULANSI’’ ile hemen sevk edilmelidir. Protokolün çerçevesi bu yönde değiştirilmelidir.
Mevcut durumda, Bakırköy gibi bir belediyede HAYVAN AMBULANSI olmaması da büyük eksikliktir. ACİLEN AMBULANS alınmalıdır. Ambulansta mutlaka veteriner hekim veya teknisyen bulunmalıdır..
Bakımevi haricinde, merkezi bir parkın içinde prefabrik olarak ‘’KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ’’ kurulmalıdır. Çünkü, belediye ekiplerinin KEDİLERİ YAKALAMASI çok zordur. Bir kediyi sadece onu besleyen gönüllüsü yakalar. Gönüllülerin kolayca ulaşabileceği merkezi bir noktaya KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ kurulması ile kedi popülasyonu da hızla kontrol alınacaktır.İkinci olarak bakımevi içinde, mağdur, engelli, yavru, yavrulu anne vb sokakta hayatını idame ettiremeyecek kedilerin geçici olarak veya sahiplendirilinceye kadar tutulabilecekleri, etolojik ihtiyaçlarına uygun düzeneklerde, ısıtmalı, açık, kapalı, bahçeli alanı olan KEDİ SIĞINMA EVİ (YERLEŞKESİ) yapılmalıdır. Ayrıca sokaklar ve parklara da kedi sığınma evleri konmalıdır.
KARMA AŞI
Hayvanseverlerden Turgut Dizdaroğlu, Geçmiş yıllarda barınakta ‘’karma aşı projesi’’ uygulandığını bu projeyle hasta hayvan sayısında önemli düşüş kaydedildiğini belirtti. Dizdaroğlu,’’ o zaman görüldü ki karma aşıya ödenen para, hasta hayvana uygulanan tedavi masraflarına oranla daha az bir miktara mal oldu. Çünkü aşılanan hayvan uzun süre hastalıklardan korunmuş oluyor ve barınakta tedavi edilmesine, bekletilmesine ve beslenmesine gerek kalmıyor. Tekrar bu aşı projesini devreye sokulmasında büyük yarar var.’’ dedi. (Patievreni.com)